Trump megtiltotta a beruházásokat a kínai hadsereggel kapcsolatban álló cégekbe

Donald Trump amerikai elnök rendeletet hozott, amelynek értelmében amerikaiak nem fektethetnek be a hivatalos nevén Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel kapcsolatban álló kínai vállalatokba. A rendelet január 11-én lép életbe.  

A rendelet értelmében a kifogásolt kínai cégekben részvényekkel vagy más érdekeltségekkel rendelkező amerikaiaknak 2021 novemberéig ki kell vonulniuk az adott vállalkozásokból.

A dokumentumban Donald Trump megerősítette korábbi álláspontját, miszerint Kína „egyre nagyobb mértékben aknázza ki az Egyesült Államok tőkeerejét a saját hadereje, hírszerzése és biztonsági rendszerei fejlesztése és modernizálása érdekében”.

J-20_at_Airshow_China_2016.jpg (2000×1334)
Hazai gyártású ötödik generációs kínai vadászgép. Fotó: Wikipedia

Trump ezt az amerikai nemzetbiztonságra fenyegetőnek minősítette azt állítva, hogy ezek a kínai fejlesztések „közvetlenül fenyegetik” az Egyesült Államokat és a külföldön állomásozó amerikai katonákat.

A szóban forgó vállalatok a repülőgépiparban, a tengerhajózásban, az építőiparban, a távközlésben és az úgynevezett új technológiákat felhasználó területeken tevékenykednek.

Egyaránt jegyzik őket a kínai és a hongkongi tőzsdéken, valamint a Wall Streeten is.

Peking világszínvonalú hadsereget akar

Kínának fel kell gyorsítania katonai modernizációját – jelentette ki Hszi Csin-ping elnök.