Toleranciát és pluralizmust sürgetnek az európai biztosok

Ahogy minden tagország esetében, Magyarország számára is fontos, hogy a törvény- és alkotmánymódosítások elfogadását széleskörű vita előzze meg — jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint Magyarország nem enged „semmiféle homályos jogállamisági köntösbe bújtatott zsarolásnak”. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint pedig Vera Jourová és Didier Reynders uniós biztosok az ideológiai meggyőződésük alapján végzik munkájukat, ami aláássa az Európai Bizottság hírnevét.

Didier Reynders igazságügyi biztos a magyar alaptörvény módosítására vonatkozó javaslattal kapcsolatban megjegyezte: noha ez tagállami hatáskörbe tartozik, a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi emberi jogi kötelezettségeiket és a hatályos uniós jogszabályokat.

Kiemelte, az Európai Bizottság különös figyelmet fog fordítani az uniós jog megfelelő alkalmazására úgy is, mint a nemzetközi kötelezettségeknek való megfelelés vizsgálatára. Hozzátette: a jogállamisági feltételek és az emberi jogok tiszteletben tartása kötelezettség minden tagország számára.

„Olyan társadalmat akarunk, amelyben a pluralizmus, a megkülönböztetésmentesség és a tolerancia biztosított” — húzta alá.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke kijelentette: az Európai Bizottság tiszteletben tartja a jogállamiság elveit, ami azt jelenti, ha egy tagállam által elfogadott törvény sérti az uniós jogot és az uniós szerződést, jogi eljárások útján azonnal cselekszik.

Aláhúzta, a média magyarországi helyzetét érintően komoly aggályok merülnek fel a szólásszabadság, valamint a független média munkafeltételeit illetően.

Mint emlékeztetett, az aggodalmakat az uniós bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentésében sorra vette. A jelentésben felsorolt aggodalmak közül Jourová kiemelte, hogy az Európai Bizottság véleménye szerint a médiához való nyilvános hozzáférés akadályozott Magyarországon.

Vera Jourová, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke és Didier Reynders, az Európai Bizottság belga igazságügyi biztosa. Fotó: MTI/AP /EPA/Virginia Mayo

A médiatanács függetlenségére és hatékonyságára nyomás nehezedik, a médiatulajdont érintő viszonyok átláthatósága részleges, a médiapluralizmust veszélyeztetett, amit a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása is bizonyít, továbbá aggályos az állami reklámok fenntartása a kormányközeli médiumok számára, valamint a kormány médiára gyakorolt közvetlen befolyása lehetőségének megteremtése — közölte.

Jourová hozzátette: a független média szisztematikus akadályozásnak és megfélemlítésnek van kitéve Magyarországon.

Nem sokkal korábban Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán arról írt: a magyar kormány határozottan visszautasítja, hogy Brüsszel pénzügyi szankciókkal fenyegesse Magyarországot vagy bármely más tagállamot, amely meg kívánja védeni a házasság és a család intézményét és a társadalomban betöltött kiemelt szerepüket.

Varga Judit feltette a kérdést: „Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére?”

Mint írta: Magyarország ahogy eddig sem engedett, a jövőben sem enged „semmiféle homályos jogállamisági köntösbe bújtatott zsarolásnak”, és a magyar kormány továbbra is felvállalja, hogy Magyarország megvédi a házasság intézményét mint egy férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget.

A kormány visszautasítja, hogy a családok és a házasság legmagasabb szintű védelmét bárki a szexuális kisebbségek jogainak csorbításával azonosítsa — írta a miniszter.

Varga Judit megdöbbentőnek nevezte, hogy a világjárvány második hulláma idején Didier Reynders csütörtökön — a tavaszihoz hasonló módon — ismét a sikeres védekezést lehetővé tevő magyar rendkívüli jogrendi szabályozást támadta.

Tette ezt annak ellenére — fűzte hozzá az igazságügyi miniszter –, hogy a tavaszi fiaskótól eltérően a mostani törvényt a magyar ellenzéki pártok is elfogadták.

A magyar kormány álláspontja szerint egy ilyen válság idején az uniós intézmények feladata a tagállamok védekezésének elősegítése és a gyors cselekvést lehetővé tevő uniós források azonnali átcsoportosítása és rendelkezésre bocsátása — írta Varga Judit.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig Twitter-üzenetében azt írta: Vera Jourová és Didier Reynders uniós biztosok az ideológiai meggyőződésük alapján végzik munkájukat, ami aláássa az Európai Bizottság hírnevét.

Úgy fogalmazott, Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke ismét kompromittálta magát, és bebizonyította, nem ér fel az uniós biztos szerepéhez.

Közölte: a biztos a magyar sajtószabadságról semmit sem tud, és hazudik, mert Soros György pénzeli.

Kovács Zoltán szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa is teljességgel hasztalan a tagállamok számára a világjárvány idején.

Továbbra is követeljük Vera Jourová lemondását — zárta üzenetét Kovács Zoltán.

Az uniós biztos visszautasította a magyar bírálatokat

Orbán Viktor szerint „a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze”, most például Jourovával.