Az uniós biztos visszautasította a magyar bírálatokat

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke visszautasította azokat a magyar bírálatokat, amelyek szerint a testület jogállamisági jelentésének Magyarországot érintő részét csak a magyar ellenzéki szervezetek információi alapján állították össze. Közben Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: „a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourovával”.

A bizottság elsősorban a hivatalnokoktól, köztük a belügyi és az igazságügyi minisztériumtól, valamint az Alkotmánybíróságtól kapott információkból és adatokból indult ki — jelentette ki Vera Jourová a Hospodárské Noviny című cseh lapban megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, igaz-e, hogy elsősorban a magyar ellenzékkel tárgyalt, közölte: az ellenzékkel nem egyeztetett, közvetlen kontaktusa csak az újságírók szakszervezetével volt.

Vera Jourová elutasította azt a magyar bírálatot is, miszerint szoros kapcsolatban áll Soros Györggyel.

„Ezt teljes mértékben elutasítom. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok” — szögezte le az alelnök.

Jourová kijelentette, hogy nincs kapcsolatban Soros Györggyel, akivel egyszer, 2016-ban valóban találkozott, amikor az üzletember az ukrán jogrendszer reformja iránt érdeklődött nála.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelõs alelnöke. Fotó: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

„Határozottan visszautasítom, hogy valamiféle szövetségről vagy hasonló elméletekről lenne szó” — folytatta Jourová.

Az EB-alelnök nem ért egyet Varga Judit igazságügyi miniszter azon értékelésével sem, hogy a jogállamisági jelentés magyar része nem objektív és a Magyarország-ellenes szervezetek anyagai alapján készült.

„Ilyen szigorú értékeléssel nem értek egyet. Átláthatóak vagyunk, és egy sor olyan, Magyarországon működő szervezetet szólítottunk meg, amelyeknek tekintélyük van és ismerik a helyzetet. Továbbá mind Magyarországon, mind más országokban is, legfőbb partnereink a minisztériumok, az ügyészségek és az állami szervek voltak” — fejtette ki.

„Személyesen és igen szigorúan felügyeltem azt, hogy az értékeléseknél ne jelenjenek meg a néhány állammal, mint például Magyarország, szembeni előítéletek” — szögezte le Jourová.

Elmondta: januárban olyan tárgyalást szeretett volna kezdeményezni a magyar kormánnyal, mint amilyet Varsóban sikerült megtartani, de a koronavírus-járvány miatt már nem jöhetett létre.

„Magyarországon sok a probléma, és ezeket asztalnál kellene megtárgyalni. Varsóban ez sikerült, de Magyarországon ez valóban hiányzik” — fejtette ki Vera Jourová.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban a nemzetközi támadások közös nevezőjének nevezte Soros Györgyöt, aki „megveszi a nyugat-európai politikusokat”, hogy pénzt keressen, növelje a befolyását.

Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő „tenyeréből esznek” — tette hozzá, kijelentve: „amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt”, és majd ha „kiteszik” őt, akkor az a korrupció elleni harc komoly lépése lesz.

Arra a kérdésre, hogy Soros Magyarország megbüntetésére szólította fel az EU-t, a kormányfő azt felelte: „nyílt csata van, bent vannak az emberei, és kiadta a parancsot”.

Orbán Viktor szerint „a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourová bizottsági alelnökkel”.

„A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll” — jelentette ki Orbán Viktor.

„Teljes a bizalom”: Az Európai Bizottság Orbánnal szemben kiáll Jourová mellett

Az illiberális demokrácia szóösszetétel nem tartozik a bizottság „jogállamisági szótárába” – közölte a Bizottság szóvivője.