„Teljes a bizalom”: Az Európai Bizottság Orbánnal szemben kiáll Jourová mellett

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének „teljes a bizalma” Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben – közölte Dana Spinant, az uniós bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

A szóvivő megerősítette, hogy Ursula von der Leyen megkapta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben lemondásra szólította fel a cseh uniós biztost, Vera Jourovát. Hozzátette, hogy az uniós bizottság elnöke válaszolni fog a levélre.

Elmondta azt is, hogy a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos bizottsági aggályok jól ismertek, amellyel a szerdán bemutatni tervezett, jogállamiságról szóló jelentés fog részletesen foglalkozni.

A jelentés, amelynek egyik központi eleme a médiapluralizmus vizsgálata lesz, valamennyi uniós tagállam jogállamisági helyzetét elemzi majd – tette hozzá. A szóvivő kiemelte továbbá, hogy a jelentés eszköz arra, hogy párbeszédet lehessen kezdeményezni a tagállamokkal, mivel a testület feladata a jogállamiság folyamatos védelme és megerősítése.

„A bizottság kapui minden tagország előtt nyitva állnak, minden szinten, mivel fontos, hogy a problémás kérdésekkel együtt nézzünk szembe, és együtt találjunk megoldást” – hangsúlyozta.

Párbeszéd, de hogyan?

Spinant hozzátette, a Bizottság a problémák rendezését a párbeszéd alapján képzeli el, ennek azonban ellentmond, hogy a magyar kormány – példátlan módon – mindennemű kétoldali kapcsolatot megszakított Věra Jourovával. Ez akár működési zavarokat is előidézhet az Európai Bizottságban, hiszen egy uniós biztos és hivatala felelős azért, hogy a hozzá tartozó területeken zökkenőmentes legyen a munkakapcsolat a tagállami szervekkel — írja a Szabad Európa honlapja.

Orbán: Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell

„Sértő kijelentései” miatt Budapest felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat az Európai Bizottság alelnökével.

Jourova kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő elmondta: a biztos mandátumához tartozik a tagállamok jogállamiságának helyzete, így módjában áll erről többféle módon kommunikálni. Az illiberális demokrácia kifejezéssel kapcsolatos újságírói kérdésre Spinant megjegyezte: ez a szóösszetétel nem tartozik a bizottság „jogállamisági szótárába.”

Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, amelyben tájékoztatta, hogy a Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt lemondásra szólította fel Vera Jourovát. Egyértelművé tette, hogy amíg ez nem történik meg, Magyarország kormánya felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével.

A miniszterelnök által hivatkozott uniós alapokmány szerint a Bizottság tagjai teljes mértékben függetlenek, és

“nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől”

— idézi fel a Szabad Európa. Általánosan elfogadott, hogy a biztosok véleményt nyilváníthatnak, ezekben bírálatokat is megfogalmazhatnak, nem ez az első ilyen jellegű biztosi kijelentés, az egyáltalán nem gyakori azonban, hogy egy tagállami kormány ezt követően ilyen nyomást gyakorol a testületre.

Néppárti Fidesz-dilemma 

A legnagyobb európai pártcsalád virtuális politikai gyűlést tartott kedden délután, akkor még senki sem tudta, hogy a magyar miniszterelnök támadást intéz a Bizottság ellen, amelynek szintén néppárti elnöke van — írja a Szabad Európa. A lap úgy tudja, Donald Tusk ezen a videokonferencián hosszasan beszélt a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról, s arra jutott, hogy

sem a kizárásra, sem a jelenleg felfüggesztett magyar kormánypárt visszaintegrálására nincs lehetőség.

Tusk úgy fogalmazott, írja a lap, hogy a Néppárton belül három csoport van.

  • Létezik egy kisebbségi csoport, amelyik egyetért a Fidesz irányvonalával és szerintük is erre kellene tartania a Néppártnak.
  • A nagy többség pragmatikus és megtűrik a Fideszt, mert szükség van a szavazataikra az Európai Parlamentben és úgy vélik, „a frakción belülről” könnyebben lehet hatni a magyar kormányfőre.
  • Végül van egy ugyancsak kisebbségi csoport, amely számára az elvek a fontosak és a párton kívül látnák legszívesebben a Fideszt – ide tartozik Donald Tusk is.

Az elnök keményen fogalmazott: a Fidesz gyakorlatához való viszonyulásuk tükrözi azt, amit valódi demokráciáról és az egypárti rendszerről gondolnak – idézi Tuskot a Szabad Európa honlapja. Mivel csak egy körülbelül egy év múlva lesz rá lehetőség, hogy a Fidesz tagságáról ténylegesen is szavazzon a Néppárt, Tusk elnök szerint ennyi idő alatt el lehet gondolkodni a válaszon, hogy aztán titkos szavazással kinyilvánítsák álláspontjukat.

Orbán Viktor: Trump nyeri az elnökválasztást, Magyarország nem lép ki az EU-ból

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs csomagját.