Németországban a Kristályéjszaka évfordulóján romboltak antiszemita vandálok

Megdöbbentette a német sportvilágot a Kristályéjszaka 82. évfordulójához időzített újabb zsidóellenes atrocitás. Bochumban zsidó bajnokokról szóló vándorkiállítást gyaláztak meg. A Makkabi Németország a Neokohnnak azt mondta: „Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy ez a legutóbbi eset antiszemita indíttatású volt”.

A 17 zsidó származású, német állampolgárságú sportolónak emléket állító tárlatot 2015-ben nyitották meg Berlinben. Az országos bajnokok, nemzetközileg is elismert versenyzők közül többekkel a nácik végeztek 1933 és 1945 között.

A vándorkiállítást, amelyet az elmúlt években már több alkalommal is meggyaláztak, most éppen Bochumban rongálták meg írja a német közszolgálati Deutsche Welle.

„A lehető leghatározottabban elítéljük az alattomos támadásokat olyan jelentős nagyjaink emléke ellen mint Lilli Henoch, Alfred és Gustav Felix Flatow, valamint Walther Bensemann sporttársak” — fogalmazott közleményében Alfons Hörmann, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke.

„Szolidaritásunkat fejezzük ki tagszövetségeink, így a Makkabi Németország iránt is (az ország legnagyobb zsidó sportszövetsége), és mindazok iránt, akik aktívan támogatják a sport értékeit” — tette hozzá Hörmann.

Merkel szerint még nem győzték le az antiszemitizmust

Az NSZK vezetői szégyenérzetüket fejezték ki a Kristályéjszaka évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen, ahol az antiszemitizmus elleni további közös fellépésre is felszólítottak.

Bochumban kedd hajnalra virradó éjjel, pont a Kristályéjszaka 82. évfordulóján, eddig ismeretlen tettesek vandál módon rongálták meg a Terezinben nácik által meggyilkolt, és egyébként Athénban 1896-ban aranyérmet szerzett tornászbajnokokat: Alfred és Gustav Felix Flatowot ábrázoló figurákat, és ugyancsak kárt tettek Lilli Henoch többszörös német bajnok atléta plexi szoborinstallációján is.

„Szörnyülködünk és szégyenkezünk a kiállítás több alakjának szándékos megrongálásával kapcsolatos hírek miatt”

— reagált az egyik legfontosabb német sportszervezet, a Német Labdarúgó-szövetség kulturális alapítványának elnöke, Göttrick Wewer. Szerinte a rongálás időzítése és jellege antiszemita indítékot sugall.

A német kormány kultúráért felelős minisztere — mint a tárlat egyik fő finanszírozójának képviselője –, Monika Grütters ugyancsak osztotta a sportvezető nézeteit. A miniszter a vandál tettessel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „egy ilyen cselekedet az 1938-as pogrom évfordulóján az emberiség iránti megvető hozzáállásról tanúskodik”.

Megdöbbenését fejezte ki Bochum polgármestere is. Thomas Eiskirch, aki még október elején maga nyitotta meg az immár 17. helyszínen szereplő vándorkiállítást, hangsúlyozta: „Bochum kozmopolita és toleráns város volt és marad, amelyben az emlékezés kultúrájának mindig meglesz a maga helye”.

A kiállítást eddig már vagy féltucat alkalommal megszentségtelenítették. 2017-ben csak Frankfurtban alig egy hónap alatt háromszor rongálták meg. Legutóbb Hessen tartomány Wetzlar városában két ízben is rongálás miatt kellett a hatóságoknak intézkedniük. 

Szerkesztőségünk telefonon felhívta a Makkabi Németország sportszövetség elnökségének tagját, Mike Samuel Delberget, akitől megtudtuk, hogy egyelőre a hatóságoknak nincsenek pontos információjuk az elkövetőkről. „Az egyetlen dolog, amit biztosan tudunk, hogy ez a legutóbbi eset antiszemita indíttatású volt” — fogalmazott Delberg a Neokohnnak.

A szövetség kommunikációért is felelős munkatársa szerint szükséges az elrettentő erejű jogi szabályozás az elkövetők ellen. Nemcsak a rendőrségnek, de a bíróságoknak is határozottabb rendelkezéseket kell hoznia azért, hogy a jövőben ilyen bűncselekmények ne történhessenek meg.

Mike Samuel Delberg hozzátette:

a legrosszabb dolog most az lenne, ha beszüntetnénk a kiállítást. Épp ellenkezőleg, szeretnénk minél több helyre eljuttatni a zsidóság pozitív üzeneteit, amelyek nem hinném, hogy a provokáció, sokkal inkább az elfogadás jegyében születtek.

Dárdai Pál a német Maccabi delegáció díszvendége volt

Dárdai Pál a magyarok vendégszeretetéről mesélt a német Maccabi-delegációnak.