Lezuhant egy békefenntartókat szállító helikopter a Sínai-félszigeten

Az egyelőre balesetként kezelt incidens során hét békefenntartó halt meg, az egyetlen amerikai túlélőt egy izraeli kórházban ápolják. 

A helikopter egy rutin misszión vett részt, mikor Sarm es-Sejk közelében lezuhant. A fedélzeten tartózkodott hat amerikai, egy francia és egy cseh állampolgár, akik közül csak egy amerikai élte túl a zuhanást — számolt be a BBC News. 

Az izraeli hadsereg felajánlotta, hogy segít a helyszíni mentésben.

Az AP arról számolt be, hogy az amerikai sérültet egy izraeli kórházba szállították.

A békefenntartók a Multinational Force and Observers (MFO) független nemzetközi békefenntartó erő tagjai voltak, amely az 1979-es Camp David-i egyezmény ellenőrzésére jött létre. 20 éven át egyébként magyar katonák is szolgáltak a misszióban.

„Egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy nem baleset történt” — olvasható az MFO nyilatkozatában.

Az elmúlt években dzsihadista csoportok több száz egyiptomi katonát öltek meg a Sínai-félszigeten.

Az amerikaiak már többször felvetették, hogy csökkentik az MFO-állományukat, amit mind Egyiptom, mind pedig Izrael ellenzett — írja a Reuters. 

Egyiptom számára ugyanis a békefenntartók jelenléte jelentős pénzügyi támogatással is párosul, Izrael pedig a biztonság és a stabilitás egyik zálogának tartja a csoportot, amely segít visszaszorítani a Sínai-félszigeten burjánzó iszlamista radikalizmust.

Nem tűnik jó ötletnek, hogy az USA kivonuljon a Sínai-félszigetről

Izrael sincs túlságosan elragadtatva, hogy az amerikai Védelmi Minisztérium anyagi okokból fontolóra vette a csapatok kivonását.