Hillary Clinton lehet az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete

Joe Biden lehetséges jelöltként számol a fontos posztra a Demokrata Párt nagyasszonyával. Ezzel is jelezni kívánja, hogy a Trump utáni új amerikai vezetés jelentős szerepet szán az ENSZ-nek a nemzetközi problémák megoldásában.

Biden kampánycsapata hónapok óta fontolgatja a potenciális jelölteket a jövőbeni adminisztráció vezető szerepeire, a koronavírus elleni küzdelemre már el is kezdte összeállítani a munkacsapatát. A következő napokban számos újabb lehetőséget fognak a nyilvánosság elé tárni — állítja a brit The Independent.

Egyik ilyen bejelentés lehet Hillary Clinton ENSZ-nagykövetté történő kinevezése

— véli a lap amerikai értesülésekre hivatkozva. A The Washington Post egyik meg nem nevezett forrása szerint a korábbi elnökjelölt, aki 2016-ban heves választási küzdelemben maradt alul a republikánusok jelöltjével, Donald Trumppal szemben, jó eséllyel kaphat ismét fontos szerepet a nemzetközi politika színpadán.

Clinton amerikai ENSZ-nagykövetté történő kinevezésével Biden azt üzenné a világnak, hogy kormánya számára fontos a globális együttműködés, és egyben megnövelné a világszervezet presztízsét

— vélte a demokraták egyik bennfentese.

Joe Biden és stábja a héten már megnevezte azt a munkatársát, akit új kabinetjének vezetésével bíznának meg: a zsidó származású Ron Klain — akárcsak korábbi riválisa, Clinton —  nem ismeretlen Biden számára. Klain mint ügyvéd Obama tanácsadójaként is szolgált, de Bidennek is az egyik legfontosabb munkatársa volt, amikor az még szenátorként dolgozott, olyannyira, hogy Klain vele tartott Washingtonba, amikor a demokrata politikus alelnök lett.

Klain részese volt a 2014-es ebola-járvány elleni védekezésnek és a 2009-es gazdasági válság kezelésében is részt vállalt.

Szerda esti nyilatkozatában Biden azt mondta, azért választotta Klaint a posztra, mert a Washingtonban szerzett tapasztalatai alapján igen felkészült az ilyen jellegű kihívásokra.

Kiszivárgott hírek szerint Biden az Obama-adminisztráció több munkatársát is „beveti” majd nemzetbiztonsági csapatában.

A New York Times értesülései szerint ez máris elégedetlenséggel töltötte el a Demokrata Párt ifjú és liberálisabb titánjait, akik „rendkívül idejétmúltnak” tartják a Trump előtti nemzetbiztonsági beidegződéseket.

Biden megnevezte kabinetfőnökét

A zsidó származású Ron Klain az Obama kormány idején is szolgált hasonló pozícióban az alelnök mellett.