Biden megnevezte kabinetfőnökét

Joe Biden Ron Klaint nevezte meg kabinetfőnökeként. A zsidó származású Klain az Obama kormány idején is szolgált hasonló pozícióban az alelnök mellett, és része volt a 2014-es Ebola járvány elleni védekezésben és a 2009-es gazdasági válság kezelésében.

A Klain vezette Fehér Ház valószínűleg a koronavírus-járványra adott válasszal lesz leginkább elfoglalva, amely továbbra is terjed az egész országban, és azzal a kihívással is szembe kell majd néznie, hogy egy megosztott kongresszussal kell együttműködnie, amely magában foglalhatja a republikánusok által vezetett szenátust. Klain a 2014-es járvány idején az Ebola-járvány miatt védekezés koordinátora volt – számol be a The Times of Israel.

Szerda esti nyilatkozatában Biden azt mondta, azért választotta Klaint a posztra, mert a Washingtonban szerzett tapasztalatai alapján igen felkészült az ilyen jellegű kihívásokra.

„Széles körű és mélyreható tapasztalata van és különös képessége az együttműködésre a politikai spektrum minden szereplőjével. Most pont erre van szükségem a Fehér Ház kabinetfőnöke személyében a járvány okozta pusztítás és a politikai megosztottság miatt”

– mondta Biden.

A zsidó származású Klain Barack Obama első ciklusában Biden kabinetfőnökeként dolgozott, az 1990-es évek közepén Al Gore alelnök kabinetfőnöke és a Biden-kampány kulcsfontosságú tanácsadója volt. legutóbb pedig részt vett Biden felkészítésében az elnökjelölti vitára és koordinálta Biden nyilatkozatait a koronavírussal kapcsolatban. Klain 1997 óta dolgozik együtt Bidennel.

Az 59 éves Klain választása jól mutatja azt az erőfeszítést, amelyet a várhatóan hivatalba lépő Joe Biden az első naptól a koronavírus adta kihívásokra fordít. Klainnak közegészségügyi tapasztalata van az Ebola-vírus reagálási koordinátoraként, és központi szerepet játszott az Obama-adminisztráció 2009-es gazdasági helyreállítási tervének kidolgozásában és végrehajtásában.

„A megválasztott elnök megtisztelt a magabiztosságával, és mindent beleadok, hogy a tehetséges és sokszínű csapatot vezessem a Biden és Harris fémjelezte Fehér Házban”

– tweetelt Klain.

Klain választása valószínűleg csillapít bizonyos aggodalmakat a progresszívek között is, akik harcra készültek Bidennel kabinetjének első embere miatt. A kabinetfőnök ugyanis általában az elnök kapuőre, politikai és jogalkotási stratégiát készít, és gyakran a Capitol Hill összekötőjeként is szolgál a törvényhozási tárgyalásokon.

A haladók korábban amiatt aggódtak, hogy Biden egy másik volt kabinetfőnökét, Steve Richettit választja, akinek a megítélése lobbistaként folytatott tevékenysége miatt ellentmondásos, vagy Bruce Reedet, akit túlságosan mérsékeltnek tartanak ahhoz, hogy elfogadja a párt bázisszavazói szempontjából fontos reformokat. A progresszívek úgy látják, Klain kellően nyitott arra, hogy együttműködjön velük olyan, szerintük prioritásokat élvező kérdésekben, mint az éghajlatváltozás és az egészségügy.

Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Amerika várhatóan visszatér a párizsi klímaegyezménybe és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), kiterjesztik a vírus elleni küzdelmet.