Izrael és Szudán együttműködik a koronavírus elleni küzdelemben

A zsidó állam és az Ábrahám-egyezményt legújabban aláíró Szudán mezőgazdasági együttműködést köt és kooperál a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, jelentette be Gilad Erdan, Izrael új ENSZ-nagykövete, miután New Yorkban találkozott szudáni kollégájával – jelenti a The Jerusalem Post.

„Ez volt az első történelmi jelentőségű találkozó Szudán ENSZ-missziójával és Omer Siddig nagykövettel! Ahhoz, hogy a nemzeteink közötti béke cselekvéssé váljon, megkezdjük az együttműködést a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodás területén és a koronavírus elleni harcban”- írta Erdan a találkozó után Twitter-bejegyzésben.

A találkozót követően egy izraeli küldöttség vasárnap Szudánba látogat majd. Az utazás híréről a Reuters számolt be, de az erről szóló értesülést sem Izrael, sem Szudán nem erősítette meg.

Szudán a harmadik arab ország, amely normalizálja kapcsolatait Izraellel a Trump-kormány Ábrahám-egyezménye alapján.

Az egyezmény alapján Izrael megállapodásokat írt alá az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel. Izrael nemrég meg is erősítette az Egyesült Arab Emírségekkel kötött szerződését, és kedden megtörtént a Bahreinnel kötött szerződés parlament általi jóváhagyása is.

Szudán tagadja, hogy „zsarolásra” egyezett volna ki Izraellel

Azt viszont elismerték, hogy az Egyesült Államok volt a döntés egyik katalizátora a kapcsolatok normalizálásának tekintetében.

A Szudánnal október 23-án kötött megállapodást még formalizálni kell.

Trump amerikai elnök és Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a további normalizálási megállapodások lehetőségéről beszélt, azonban az amerikai elnökválasztás miatt a Trump-adminisztrációt január 20-án vélhetően a Biden-kormány váltja fel, ami nem hagy elég időt arra, hogy a megállapodás-sorozathoz más államok is csatlakozzanak.

A közelmúltban úgy tűnt, Libanon is normalizálhatja az Izraellel fennálló kapcsolatait.

A két ország szerdán folytatta az Egyesült Államok által közvetített tárgyalásokat a Földközi-tengeri határuk vitájáról, amely megállította a szénhidrogén-feltárást a feltehetően gázban gazdag térségben – közölte az izraeli energiaügyi miniszter és Libanon állami hírügynöksége.

Források szerint az oldalak közötti véleménykülönbségek továbbra is nagyok, miután mindkét ország bemutatta a javasolt határokat felvázoló térképeket, és ezek valójában megnövelték a vitatott terület nagyságát. A következő tárgyalási fordulót decemberben tartják.

Izrael máris hatalmas offshore mezőkről szivattyúzza a gázt. Libanon, mely saját vizeiben még nem talált gázkészleteket, kétségbeesetten keresi a külföldi adományozók segítségét, az ország ugyanis az 1975-1990 közötti polgárháború óta a legsúlyosabb gazdasági válsággal szembesül.

Izrael ötmillió dollár értékben küld gabonát Szudánba

„Hat hét alatt három békealkutat hoztunk. Ez nem szerencse, nem véletlen, hanem a világos politika és erőfeszítés eredménye” – mondta Netanjahu.