Izrael ötmillió dollár értékben küld gabonát Szudánba

„Barátság és béke előtt állunk” – mondja Netanjahu irodája, mivel a zsidó állam arra törekszik, hogy Kartúmnak gyors előnyt biztosítson a normalizálási megállapodáshoz. Benjamin Netanjahu miniszterelnöki hivatal vasárnap bejelentette, hogy Izrael 5 millió dollár értékű búzát küld Szudánba a két ország közötti normalizálódás bejelentését követően – számol be a Times of Israel.

„Barátság és béke előtt állunk, és 5 millió dollár értékű búzát küldünk azonnal új szudáni barátainknak” – tweetelt a Miniszterelnöki Hivatal.

„Izrael szorosan együttműködik az USA-val Szudán politikai átmenetének segítése érdekében” – mondta.

A gazdaságilag megnyomorított Szudán vélhetően főként azt profitálja az Izraellel kötött békemegállapodásból, hogy törölték az amerikai terrorszponzorok listájáról és pénzügyi támogatást kapnak, mely az ország gazdasági helyzetét tekintve létfontosságú.

A Szudánnal kötött megállapodás magában foglalja Izrael támogatását és beruházásait is, különösen a technológia és a mezőgazdaság területén, valamint az adósság további enyhítését. Mindez a legjobbkor történik, ugyanis Szudán és annak átmeneti kormánya a csőd szélén áll, a napokban ezrek tiltakoztak az ország fővárosában, Kartúmban és más régiókban a súlyos gazdasági körülmények miatt.

Netanjahu szombati televíziós beszédében méltatta a normalizációs megállapodást, mondván, hogy ez hozzájárul a régió „új hajnalához”.

„Hat hét alatt három békealkutat hoztunk. Ez nem szerencse, nem véletlen, hanem a világos politika és erőfeszítés eredménye ”- mondta, kifejezve annak bizonyosságát, hogy más országok is követni fogják.

Mint ismeretes, Izrael a múlt hónapban normalizációs megállapodásokat írt alá az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.

Netanjahu már jóval korábban prioritásként kezelte  a kapcsolatok kialakítását Afrika és az arab világ korábban ellenséges országaival, hiszen a palesztinokkal nem történt előrelépés több mint egy évtizedes hivatali ideje alatt. Az egyezmény másik célja az arab országok egyesítése közös ellenfelükkel, Iránnal szemben.

Prime Minister of Israel on Twitter: „We are looking forward to a warm peace and are sending $5 million worth of wheat immediately to our new friends in Sudan.Israel will be working closely with the USA to assist Sudan’s transition. / Twitter”

We are looking forward to a warm peace and are sending $5 million worth of wheat immediately to our new friends in Sudan.Israel will be working closely with the USA to assist Sudan’s transition.

Netanjahu elmondta, hogy egy izraeli küldöttség „az elkövetkező napokban” Kartúmba indul, hogy véglegesítse a megállapodásokat, majd hozzátette, hogy Izrael már megállapodott Szudánnal arról, hogy izraeli járatok repüljenek át az afrikai nemzet területe fölött Brazíliába és Dél-Amerikába.

„Ez a megállapodás még a normalizálás bejelentése előtt történt” – mondta, és azt jelenti, hogy Izraelből tartó repülőgépek ezentúl Szudánon és Csádon keresztül nyugat felé tarthatnak Afrika felett, hiszen ezekkel az országokkal már korábbról fennállnak diplomáciai kapcsolatok.

Megjegyezve a pénteki áttörés történelmi jelentőségét, Netanyahu hangsúlyozta, hogy Szudán egykor ellenséges állam volt, amely 1948-ban harcolt Izrael ellen. 1967-ben az Arab Liga csúcstalálkozójának adott otthont, ahol meghirdették az úgynevezett „három nemet”:  Nem. A békere Izraellel, nem Izrael elismerésre és nem a tárgyalások megkezdésére.

Az új megállapodások „mindazon szakértők véleménye ellenére is megkötöttek, akik szerint hasonló dolog elérése lehetetlen” – mondta. „Szerintük Izrael teljesen elszigetelődött, és azt mondták nekünk, hogy politikai cunami felé tartunk. Ami történt az pont ennek az ellentéte. Izrael most csatlakozik az egész világhoz.”

A megállapodások békét hoztak a ciszjordániai területekről történő „kivonulás nélkül” – utalt arra, amit a korábban a „föld a békéért” politikaiként ismertünk és amely azt jelentette, hogy Izrael akkor képes békét elérni az arab és muzulmán országokkal, ha visszahúzódik az 1967-es háború előtti határok mögé.