Demokratákat akart felrobbantani egy szélsőjobboldali férfi

Csalódottságában kikelt emberi mivoltából egy Trump-szavazó, aki olyan online fenyegetés-cunamiba kezdett, hogy azt már a hatóságok sem nézhették tétlenül.

Az amerikai zsidó hírügynökség, a JTA beszámolója szerint az 54 éves New York-i, Brian Maiorana napokon keresztül több közösségi médiafelületen is hirdette barátságosnak és kompromisszumkésznek cseppet sem mondható üzeneteit.

Az FBI információja szerint Staten Island-i otthonában félautomata fegyvert és lőszereket tartó férfit kedden vették őrizetbe. Maiorana a múlt heti, számára vélhetően csalódást hozó amerikai elnökválasztást követően kezdte el gyűlöletkeltő és fenyegetőző üzeneteit posztolni.

A saját államát (New Yorkot) képviselő, zsidó származású Chuck Schumer szenátorról mint “Jew York” politikusáról tett említést, és Schumer politikai pártjával kapcsolatban pedig azt szorgalmazta, hogy „kivégezne mindenkit, aki demokratának vallja magát… sőt, azok családtagjait is”.

Az utóbbi napokban kevesebbet mosolygott Brian Maiorana. Fotó: Facebook

A JTA szerint a férfi Donald Trump választási csalást vélelmező állításainak visszhangozása közben ragadtatta el magát a szélsőséges megnyilatkozásokra. Ezek a hírügynökség szerint nem csak Joe Biden pártjára vonatkoztak, de szimpatizánsai mellett a fenyegetésekből kijutott a rendfenntartó erőknek is

„Minden jobboldali érzelmű embernek ki kellene menni az utcára, amíg ezek a gazemberek ünnepelnek, és szét kellene őket robbantani”

— írta egyik fenyegetésében a letartóztatott férfi.

Maiorana még némi szimbolista ihletettséget is kölcsönzött sorainak, amikor ezt írta: „Szappanos doboz, szavazó urna… amelyet csalással elloptak tőlünk, most pedig patronos doboz” — utóbbival a JTA szerint egyértelműen a fegyverek töltényeire utalhatott.

A férfiról az is kiderült, hogy nagy rajongója más irodalmi műfajnak is: egy olyan regényt hívott segítségül üzenetei megformálásához, amely az amerikai fajvédők és fehér felsőbbrendűséget hirdető elemek egyik alapműve.

A “The Turner Diaries” többek között azt vizionálja, hogy a fajvédők átveszik Amerika irányítását, és munkájuk részeként minden kisebbséget kiirtanak. A könyv állítólag nagy hatással volt Timothy McVeigh-re is, aki bombarobbantásával 1995-ben több mint 160 emberrel végzett Oklahomában  — emlékeztet a hírügynökség.

Trump nem puccsista, joggal vár a bírói döntésekre

Az elnök teljesen normális, demokratikus és jogkövető magatartást tanúsít, joga van megvárni a végső döntéseket. Tóth András publicisztikája.