Dávid király korából származó erődöt fedeztek fel Izraelben

Újabb régészeti szenzáció lehet az a vélhetően három ezer éves erőd, amelynek sajátságos kőmetszeteire a napokban találtak rá a Golán-fennsíkon.

A régészek szerint a felfedezések arra utalnak, hogy Dávid király egyik szövetségese, a Geshur királyság vezetői számára, védelmi célokkal megépült erődítményére találtak rá – írja a The Times of Israel.

Az időszámítás előtti 11-10. századra datált építmények leleteire egy a Golán-fennsíkon tervezett új lakórész kialakítása közben bukkantak rá. A szakértők számára

a mintegy másfél méter széles bazalt sziklák legnagyobb különlegessége két kőmetszet volt. Azok ugyanis gyaníthatóan kapcsolatban állnak egy korábbi különleges lelettel.

Az egyik nagy bazaltkőn talált két, széttárt karokkal álló szarvas alak készítői ugyanis feltételezhetően ismerhették azt a nagyobb – borjú alakú holdistent ábrázoló – kőbálványt, vagy legalábbis annak készítőit, amelyet még tavaly találtak szintén a Golán-fennsík környékén.

Ofri Eitan régész – fotó: Izraeli Régészeti Hivatal

Erre utal a 2019-es Bétszaida Expedíció névre keresztelt kutatómunkának a vezetője, Rami Arav, a Nebraska Egyetem munkatársa is. Ő és csapata részletesen kutatta a Golán területeit, és úgy vélik, hogy a mostani romok helyére épült erőd lakosai egyaránt kapcsolatban állhattak az egyik legnagyobb zsidó királlyal, Dáviddal.

Arav expedíciójának jelentőségével kapcsolatban a lap megjegyzi:

a tudósok szerint Bétszaida volt az arámiak törzséből származó Geshur királyság fővárosa, így minden azzal összefüggésbe hozható újabb lelet csak növeli a kutatott romok fontosságát.

Sőt, bibliai hivatkozások szerint az egyik Geshur király, Talmi nemcsak, hogy kortársa lehetett a nagy Dávid királynak, de még az apósa is, lévén az egyik lányát, Maákát férjhez is adta hozzá.

Az izraeli régészek már számos Geshur-korabeli önálló archeológiai területeket vizsgáltak. A Kineret-tó partjainál fedezték fel például Tel En Gev, Tel Hadar vagy Tel Sorag városait is. Azonban a Golan-fennsík környékén fellelt tavalyi és a mostani romok felvetik annak a lehetőségét is, hogy az eddigi ismereteket érdemes lehet újraértelmezni – írj a lap.

Éppen ezért újabb kutatások kezdődnek, és izraeli Építésügyi és Lakásügyi Minisztérium a tudományos szervezetekkel közösen arra készül, hogy az új lakóhelyek kialakítása mellett továbbra is lehetőséget biztosítsanak a történelmi múlt gondos szakmai feltárására.

Dávid korabeli városkaput találtak a Golánon

A kaput a régészek azon az ásatási területen találták, amelyet tavaly a Józsué könyvében említett Czér városaként azonosítottak.