Dávid korabeli városkaput találtak a Golánon

A kaput a régészek azon az ásatási területen találták, amelyet tavaly a Józsué könyvében említett Czér városaként azonosítottak. 

Harminckét éve folyik a feltárás a Bétszaida romjainál, ami a Golán fennsíkon helyezkedik el. A város a második templom időszakában kapta a nevét, de a feltételezések szerint az első templom idejében a Czér névre hallgatott — számolt be a Jerusalem Post. 

A kapu a feltárást vezető Rami Arav professzor szerint Dávid királyságának idejéből való, tehát körülbelül az időszámításunk előtt 10-11. században építhették.

Az ásatást a Hebrew Union College szponzorálja és a világ minden tájáról származó régészek vesznek részt benne.

A régészek szerint a felfedezések arra utalnak, hogy Dávid korában Bétszaida városa az Arámiak királyságának része volt, ugyanis több nagy kőbálványt találtak, amelyek egy borjú alakú holdistent ábrázolnak.

Fotó: Wikipedia

Arav szerint Bétszaida hasonló lehet, mint az ókori Jeruzsálem volt Dávid korában, azonban szerinte Jeruzsálemben nehéz régészeti ásatásokat kezdeményezni, mivel a kormány és a lakók engedélyét is meg kell szerezni hozzá. Más ősi városokat, mint Damaszkuszt olyan sokszor építették újra, hogy az ókori élet feltárása szinte lehetetlen, viszont Bétszaidát érintetlenül hagyta az idő.

A Bibliában többször is említett várost 2016-ban azonosították és azóta népszerű hely a turisták számára. A kutatók szerint kétzer ezer évvel ezelőtt a Galileai tenger sokkal északabbra nyúlt, s ezért lehetséges, hogy az egykori halászváros Bétszaidát a Golánon találták meg.

Az évek során kiderült, hogy a romok több különböző korszakból származnak, így sikerült tavaly azonosítani Czér városát is. Jozsué könyve „erődített városnak” nevezi és Arav szerint is egy nagy és gazdag város lehetett az ókorban.

A kutatócsoport az évek során számtalan értékes tárgyat hozott a felszínre. A legkorábbi leletek a 9. századból származtak, de találtak itt római kori érméket is, amik a 138-tól 161-ig uralkodó Antonius Pius arcát ábrázolták.

Újabb bibliai szereplő létezésére utaló bizonyítékot fedeztek fel Izraelben

A Mésa-sztélé vizsgálata alapján a kutatók úgy vélik, a moábi Bálák király igazi történelmi személy lehetett.