Az EBESZ is véleményt mondott az amerikai választásokról

„Az amerikai elnökválasztás során állítólag elkövetett választási csalásokkal kapcsolatos alaptalan vádak aláássák a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat” – jelentette ki Urszula Gacek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelésért felelős vezetője egy online konferencián.

Az EBESZ csaknem negyven országból több mint száz választási megfigyelőt küldött az Egyesült Államokba. A szervezet már november 4-én közzétett előzetes jelentésében közölte, hogy nem tapasztaltak választási csalást. „A rendszerszintű hiányosságokról szóló alaptalan állítások gyengítik a demokratikus intézményrendszerbe vetett közbizalmat, különösen amennyiben azok az elnök szájából hangzanak el” – állt az EBESZ november 4-iki értékelésében.

Gacek hangsúlyozta, hogy a szavazatszámlálás még folyamatban van, és az EBESZ eredeti értékelése továbbra is érvényes.

Az alaptalan állítások aláássák a bizalmat, és ez a legaggasztóbb – hangsúlyozta a diplomata.

Mint mondta, nem arról van szó, hogy a világ miként ítéli meg az Egyesült Államokat, hanem arról, hogy az állítólagos választási csalásról szóló állításokat miként fogadják az Egyesült Államokban és ennek milyen hatása lesz. Gacek utalt arra, hogy egyelőre nem törtek zavargások, mert – mint fogalmazott – „a demokraták boldogok, a republikánusok pedig még bizakodóak”.

Donald Trump amerikai elnök jogászai több tagállamban is perkeresetet nyújtottak be feltételezett választási szabálytalanságokra hivatkozva. A hivatalos végeredmény hiánya ellenére az amerikai sajtójelentések jó része arról számol be, hogy Joe Biden és munkatársai már a leendő demokrata kormány összeállításával foglalkoznak.

Trump nem puccsista, joggal vár a bírói döntésekre

Az elnök teljesen normális, demokratikus és jogkövető magatartást tanúsít, joga van megvárni a végső döntéseket. Tóth András publicisztikája.