Meghalt a bahreini kormányfő

Meghalt Sejk Halífa ibn Szalmán al-Halífa bahreini kormányfő, aki az ország függetlenségének 1971-es elnyerése óta viselte a tisztséget – közölte az uralkodóház a Twitter közösségi portálon szerdán.

Az elhunyt miniszterelnök a király nagybátyja és a Halífa-dinasztia tagja volt.

Halífa ibn Szalmán al-Halífa szerda reggel hunyt el egy amerikai kórházban, 84 éves korában – számolt be a bahreini állami hírügynökség. Temetésére szűk családi körben kerül sor. Halála miatt egyhetes nemzeti gyászt hirdettek.

A konzervatív politikus kormányzása alatt módszeresen leverték az országban időről időre kirobbanó társadalmi és politikai zavargásokat.

A többségében síiták lakta Bahreint a szunnita Halífa-uralkodóház vezeti, ami sokszor elégedetlenséget szül. A miniszterelnök 2011-2012-ben az arab tavasz ellen is felszólalt.

A Perzsa-öböl partján fekvő Bahreinben 1,5 millióan élnek. A Szaúd-Arábiától keletre található, mindössze 715 négyzetkilométeres királyság 33 szigeten terül el. Bahrein egykor brit protektorátus volt, és csak 1971-ben nyerte el függetlenségét. Az országot a király, Sejk Hamád ibn Ísza al-Halífa vezeti.

Éppen a konzervatív politikus halálának napján emelte törvényerőre a Knesszet a szeptemberben Washingtonban aláírt zsidó állam és Bahrein közötti békemegállapodást.

Az Emírségekkel békeszerződés, Bahreinnel békenyilatkozat

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás csak akkor lép életbe, ha a Kneszet megszavazta.