Szabad Európa: a NATO megkönnyebbült, de…

Együttműködőbb és barátságosabb stílust várnak Joe Bidentől az európai NATO-szövetségesek. Ugyanakkor jelentős problémákkal is terhelt maradt a viszony — írja összeállításában a Szabad Európa honlapja.

A legtöbb NATO- és uniós tisztségviselő megkönnyebbülten sóhajtott fel, amikor világossá vált, hogy Joe Biden lesz a következő amerikai elnök. Sokan azt remélik, hogy végre visszatér a Washington és Brüsszel által is oly sokáig népszerűsített “szabályokra épülő világrend”, legalábbis kereskedelmi és környezetvédelmi kérdésekben. Ugyanakkor értik, hogy nem lesz minden olyan mint régen, még akkor sem, ha a következő amerikai elnök nyitottabb a multilateralizmusra. — írja a lap.

A Szabad Európának nyilatkozó egyik vezető NATO-illetékes szerint Trumppal a fő gond az volt, hogy nem lelkesedett nagyon a NATO közös védelemről szóló, ötödik cikkelye iránt. Mint a megjegyezte, “az egész NATO értelme az, hogy az emberek hisznek abban, hogy ha például Észtországot támadás éri, akkor Amerika azonnal a segítségére siet. Ha az emberek nem hisznek ebben, akkor a NATO sem hisz benne.”

A lap szerint Biden győzelme nyomán van rá némi remény, hogy visszatér ez a hit. A NATO-ban szolgáló európai illetékesek ugyanakkor elismerik, hogy a szövetségen belül bizonyos dolgok javultak az utóbbi időben.

2020-ban a védelmi kiadások 19 százalékkal haladták meg a 2016-os szintet, ebben minden bizonnyal Washington nyomásgyakorlása is szerepet játszott. Emellett az Egyesült Államok katonákat vezényelt Európa frontállamaiba és jelentős szerepet játszott a hidegháború vége óta látott legnagyobb hadgyakorlatokban — emlékeztet a Szabad Európa.

A teljes cikk itt olvasható el.

Biden már az első napon visszavonná Trump számos elnöki rendeletét

Amerika várhatóan visszatér a párizsi klímaegyezménybe és az ENSZ Egészségügyi Világszervezetébe (WHO), kiterjesztik a vírus elleni küzdelmet.