Koronavírusban meghalt Száeb Erekat palesztin főtárgyaló

Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója és a PFSZ végrehajtó bizottságának elnöke kedd reggel, 65 éves korában halt meg koronavírusban, melyet egy hónappal korábban diagnosztizáltak nála.

A politikust a jeruzsálemi Hadassza kórházban kezelték, mivel állapota október közepétől súlyosan romlott. „Erekat úr betegségének kezelése óriási kihívást jelent, mert korábban tüdőtranszplantáción esett át, amely az immunrendszer elnyomásával jár, és a koronavírus okozta betegség mellett bakteriális fertőzése is van” – jelentette akkor a kórház.

Az 1955-ben, a Jeruzsálem mellett fekvő Abu Diszban született politikus aktív szerepet játszott az 1992-1993-ban megszületett Oslói Egyezmény aláírásában Izrael és a palesztinok közt. Erakat egyike volt azon kevés palesztin politikusoknak, akik nem ültek izraeli börtönben.

Az elmúlt években, az Izraellel folytatott tárgyalások 2014-es megszakadása óta Erekat a Palesztin Hatóság érdekképviseletére, Rámalláhba látogató nemzetközi és arab képviselőkkel tárgyalt, illetve a világ minden táján tartott találkozókra összpontosított, és elkísérte utazásaira Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

A koronavírus-járvány elterjedése óta eltelt néhány hónapban nem hagyta el Ciszjordániát, megosztotta idejét Jerikóban lévő otthona és Rámalláh között.

Nem valószínű, hogy Erekat távozása a palesztin politikai színtérről a palesztin Izrael-politika és a békefolyamat megváltozásához vezetne. Az azonban bizonyos, hogy a palesztinok elvesztették egyik legtapasztaltabb tárgyalójukat.

Életveszélyes állapotban az izraeli kórházban ápolt palesztin politikus

A jeruzsálemi Hadassza kórház reggel közölte, hogy lélegeztetőgépre kellett helyezniük a koronavírusos Száeb Erekátot.