Életveszélyes állapotban az izraeli kórházban ápolt palesztin politikus

Válságosra fordult a koronavírus-fertőzés miatt Izraelbe szállított Száeb Erekat palesztin főtárgyaló egészségi állapota – jelentette a Jediót Ahronót hírportálja, a ynet.

A jeruzsálemi Ein Kerem negyedben lévő Hadassza kórház reggel közölte, hogy életveszélyesre fordult a palesztin politikus állapota, és lélegeztetőgépre kellett helyezniük.

„Erekat úr betegségének kezelése óriási kihívást jelent, mert korábban tüdőtranszplantáción esett át, amely az immunrendszer elnyomásával jár, és a koronavírus okozta betegség mellett bakteriális fertőzése is van” – jelentette a kórház.

Az orvosok kapcsolatba léptek specialistákkal, külföldi orvosokkal is, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek egy ilyen összetett helyzetben. A kórház folyamatosan értesíti a palesztin politikus családját és a Palesztin Hatóságot Erekat állapotáról.

A Palesztin Hatóság kérésére vasárnap szállították jerikói otthonából Izraelbe, és helyezték el a kórház intenzív ápolást igénylők koronavírus-osztályán az ismert, 65 éves palesztin politikust, a Palesztin Felszabadítási Szövetség végrehajtó bizottságának főtitkárát.

A palesztin-izraeli tárgyalásokat húsz éven át vezető politikus három évvel ezelőtt az Egyesült Államokban sikeres tüdőtranszplantáción esett át, és ezért a koronavírus-járványban a különösen veszélyeztetettek csoportjába tartozik.

Erekat a Háárec című újság honlapja szerint október elején kapta el a fertőzést, de a betegség csak szombatra vált olyan súlyossá, hogy már nehezére esett a légzés.

Az elmúlt években, az Izraellel folytatott tárgyalások 2014-es megszakadása óta Erekat a Palesztin Hatóság érdekképviseletére, Rámalláhba látogató nemzetközi és arab képviselőkkel tárgyalt, illetve a világ minden táján tartott találkozókra összpontosított, és elkísérte utazásaira Mahmúd Abbász palesztin elnököt.

A koronavírus-járvány elterjedése óta eltelt néhány hónapban nem hagyta el Ciszjordániát, megosztotta idejét Jerikóban lévő otthona és Rámalláh között. Legutóbb az Arab-öböl menti államokkal kötött, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein és Izrael kapcsolatait normalizáló egyezményekkel kapcsolatban szólalt meg. Elítélően nyilatkozott a megállapodásokról a ynetnek, mert úgy vélte, ezen államok vezetői figyelmen kívül hagyták a palesztinok szenvedését, amikor vállalták, hogy hivatalos kapcsolatokat létesítenek Izraellel.

Izraeli kórházban ápolják a koronavírusos palesztin politikust

A Palesztin Hatóság kérésére vasárnap jerikói otthonából Izraelbe szállították a 65 éves Száeb Erekat volt főtárgyalót.