Izraelben hamarosan legalizálhatják a marijuanát

A jelenlegi kannabisz-törvények felülvizsgálatát követő e heti jelentés nyomán az illetékes parlamenti miniszteri bizottság javasolni fogja a kannabisz szabadidős fogyasztásának legalizálását — írja az i24 online hírportál nyomán az Új Kelet online.

A riport szerint az izraeli rendőrség, a közbiztonsági minisztérium és az egészségügyi minisztérium képviselői állítólag már aláírták az ajánlást, azt követően, hogy egy tárcaközi bizottságban tárgyaltak a kannabisz-jogszabályok felülvizsgálatáról.

Amennyiben a törvényt megszavazzák, szakértők szerint a zsidó állam a növény jelentős exportőre lehet, dollármilliárdokat nyerve ezáltal a nemzetközi és a hazai piacról — írja az Új Kelet.

A javaslat szerint a törvény biztosítaná a kannabisz értékesítését legális keretek között 21 év feletti izraeliek számára, engedéllyel rendelkező boltokban. A növény termesztése azonban valószínűleg illegális marad.

A kannabisz nem egészségügyi (szabadidős) célra való használata Izraelben még illegális, annak ellenére, hogy a Közbiztonsági Minisztérium 2017-ben részben dekriminalizálta, továbbra is támogatva a korlátozások enyhítését. Augusztusban Juli Edelstein (Likud) egészségügyi miniszter új szabályozást adott ki az orvosi kannabisz árának 50 százalékkal történő csökkentéséről, és megkönnyítette a receptek kiadását az orvosok és a betegek számára egyaránt.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Új szintre léphet a marihuána legalizáció Izraelben

A kormánypártok bejelentése szerint könnyebbé tennék az orvosi marihuánához való hozzáférést.