Új szintre léphet a marihuána legalizáció Izraelben

A kormánypártok bejelentése szerint könnyebbé tennék az orvosi marihuánához való hozzáférést.

A Kék-Fehér Párt és a Likud megegyezése szerint olyan reform következhet Izraelben, amivel könnyebben lehet  hozzáférni az orvosi marihuánához a jövőben. A javaslat értelmében eltörölnék azoknak a nyilvántartását is, akiket korábban ért büntetés fogyasztása miatt, ahogy az anyag árusításának ellenőrzése is a célok között szerepel.

A két párt keddi közleménye szerint a reform „egy felelősségteljes modellt hozhat, ami igazodik Izraelhez és az izraeli lakossághoz”.

A Ynetnews szerint az új intézkedés következtében a kannabisz termelők várhatóan könnyebben kapnának engedélyt az ültetvények fenntartásához, a fogyasztók pedig egyszerűbben juthatnak majd orvosi engedélyhez.

„A lakosságnak óriási része támogatja a megkülönböztetésmentesség politikáját a kannabiszt illetően, és most elérkezett az idő a törvény kijavítására is”

— mondta Sharren Haskel, a Likud képviselője, aki egyben emlékeztetett: az előző választási kampány alatt is kiemelt figyelmet kapott a kérdés.

Szabad a vásár: Izrael orvosi kannabisz exportőr lett

Nehézséget okoz, hogy nem könnyű ellenőrizni, hogy valóban egészségügyi célból rendeli valaki a terméket, vagy tudatmódosító szerként kívánja használni.

Egy 2017-es izraeli reform már enyhített a marihuánát használók esetében. Azok, akiket először kaptak rajta köztéri fogyasztáson, büntetőjogi felelősségre vonás helyett fizetési kötelezettséggel terheltek.

Benjamin Netanjahu az elmúlt években többször — legutóbb idén márciusban — tett ígéretet arra választási kampányai során, hogy kiterjesztené a marihuánafogyasztás legalizálásának lehetőségeit hazájában. A Kék-Fehér Párt szintén hasonló kommunikációt folytatott az előző három választási kampány idején.