Amerika ötven lopakodó vadászbombázót ad el az Emírségeknek

Az amerikai kormány jóváhagyta F-35-ös vadászbombázók eladását az Egyesült Arab Emírségeknek – jelentette be közleményében Mike Pompeo külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte: 50 utolsó generációs F-35-ös lopakodó vadászbombázó eladásáról döntöttek 23,37 milliárd dollár értékben.

Közleményében Mike Pompeo leszögezte: utasítására a külügyminisztérium hivatalosan is értesítette a kongresszust a fegyvereladásról. Az Egyesült Államokban törvényhozási felhatalmazás szükséges a kormányzat bármilyen fegyvereladásához.

Az Emírségek Bahreinnel együtt augusztusban kötött – amerikai közvetítéssel – békemegállapodást Izraellel, és Donald Trump amerikai elnök ezt követően jelezte egy sajtókonferencián, hogy az Öböl-menti, hét kis monarchiából álló szövetség érdeklődött a Lockheed Martin Corp F-35-ös vadászgépeinek megvásárlása iránt. Elemzők úgy értékelték, hogy a fegyvervásárlás egyfajta „jutalom” a diplomácia áttörésért.

Benni Ganz, a zsidó állam védelmi minisztere szeptember közepén Washingtonban tárgyalt, és az egyeztetéseken szóba kerültek az Emírségeknek tervezett fegyvereladások is.

Az amerikai tárgyalópartnerek akkor biztosították az izraeli minisztert, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja Izrael katonai fölényét a térségben, mert ez az amerikai-izraeli védelmi kapcsolatok egyik sarokköve.

Mark Esper, a tegnap menesztett amerikai védelmi miniszter akkor leszögezte: az Egyesült Államok elkötelezett ez iránt, és az amerikai kormányzat „megóvja Izrael biztonságát”.

Washington elkötelezett Izrael katonai fölényének fenntartása mellett

Az amerikai védelmi miniszter szerint „fontos ismételten megerősíteni az országaink közötti különleges kapcsolatot”.

Mint arról mi is beszámoltunk, Esper az ügyről október végén, jeruzsálemi villámlátogatásán is tárgyalt az izraeli vezetőkkel.

„Intenzív megbeszéléseket folytattunk az amerikai védelmi minisztériummal, és biztosítottak minket, sőt kötelezték magukat, hogy az Egyesült Államok fenntartja Izrael minőségbeli katonai fölényét a régióban és általában” — közölte akkor Netanjahu. „Azt is tudjuk, hogy mindannyian közös fenyegetéssel nézünk szembe” — tette hozzá, minden bizonnyal Iránra utalva.

Benni Ganz október végén is a teheráni fenyegetésről beszélt Washingtonban: „most lépünk be a normalizáció korszakába a Közel-Keleten, ami segítséget ad a térség-szerte tapasztalt iráni agresszióval szemben. Az Egyesült Államokkal és szövetségeseinkkel, régiekkel és újakkal, biztosítani fogjuk a gyümölcsöző együttműködést.”

Ganz akkor azért repült Washingtonba, hogy Izrael számára is szert tegyen olyan fejlett amerikai repülőgépekre, mint az F-15-ös vagy éppen az F-35-ös vadászgépek, valamint szállító helikopterekre és akár V-22-es helikopterekre.

Az izraeli parlament kedd este ratifikálta a Bahreinnel kötött egyezményt a két ország kapcsolatának normalizálásáról – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A szeptember közepén Washingtonban aláírt nemzetközi megállapodást 62 szavazattal 14 ellenében fogadták el a 120 tagú kneszetben. Az arab pártok közös listájának képviselői nemmel szavaztak, mert szerintük az egyezmény támogatja a palesztin földek izraeli megszállását, és így nem szolgálja a békét.

Közel 80 törvényhozó szólalt meg a hosszú vitában, amelynek végeztével elfogadták az Izrael Állam és Bahrein között a diplomáciai kapcsolatok felvételéről, a béke és a barátság megteremtéséről született megállapodást. Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött hasonló egyezményt már október közepén elfogadta az izraeli parlament, de a Bahreinnel kötött egyezményt csak később fordították le héberre, és ezért csak most tartották meg a szavazást.

A Jediót Ahronót című lap már augusztusban, röviddel az Emírségekkel kötött megállapodás bejelentése után arról írt egy leleplező cikkben, hogy a normalizációért cserébe és katonai fölényét veszélyeztetve Izrael beleegyezett az F-35-ös vadászgépek eladásába az Egyesült Arab Emírségek számára. Benjámin Netanjahu tagadta, hogy ilyen megegyezés született volna.

Pár nap elteltével bennfentes források azt állították a The New York Times című lapnak, hogy Netanjahu nem mondott igazat, mert tisztában volt a készülő fegyverüzlettel.

A fegyverüzletet várhatóan december 2-án, az Egyesült Arab Emírségek nemzeti ünnepén, megalakulásának évfordulóján fogják aláírni.

Washington ötven darab F-35-ös eladását engedélyezte az Emírségeknek

Az amerikai szenátus és a képviselőház még megakadályozhatja az adásvételt.