Nanoműholdat lőnek fel az űrbe izraeli kutatók és diákok

Az Izraelben tervezett és gyártott parányi szatellit a Föld körüli kozmikus sugárzást méri majd – írja a Calcalist Tech portál. 

A nanoműholdak egyre népszerűbbek, miután olcsón elő lehet őket állítani, hiszen nem kell hozzájuk külön alkatrészeket gyártani. Ráadásul nemcsak kis méretűek, de a súlyuk is csak néhány kilogrammnyi, ami könnyen kezelhetővé teszi őket.

A Tel-avivi Egyetem is belevágott hát, és előállította a maga szatellitjét, amelyet hamarosan felbocsátanak az űrbe.

A TAU-SAT1 nevű műhold akkora, mint egy cipős doboz. Ez az első produktuma az egyetem Nanoműhold Központjának, amelynek előállításában több kar is részt vett, köztük a mérnöki kar, az egzakt tudományok kara, valamint a Környezeti és Földtudományok Porter Iskolája is.

A TAU-SAT1-re hosszú küldetés vár. Először a Japán Űrügynökség teszteli majd, azután átszállítják az Egyesült Államokba, ahonnan a NASA és a Northrop Grumman utánpótlást szállító űrrepülőgépén utazik majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) 2021 elején.

Az új TAU-SAT1 nanoműhold. Fotó: Tel-Aviv-i Egyetem

Mihelyt eléri az ISS-t, Föld körüli pályára bocsátják. Mintegy 400 kilométeres magasságban kering majd a Föld fölött. A sebessége 7,6 kilométer per másodperc lesz, így másfél óránként megkerüli a Földet. Izrael fölött napjában négyszer halad majd át a szerkezet.

Az izraeli nanoműhold fő feladata az lesz, hogy a kozmikus sugárzást mérje, amely a Nap, illetve távoli égitestek felől érkezik bolygónk légkörébe, és amely káros hatással lehet az űrhajósokra, sőt a többi műholdban is kárt tehet, de a műhold más kísérleteket is végrehajt majd az űrben.

„Tudjuk, hogy nagy energiájú részecskék mozognak az űrben, amelyek a kozmikus sugárzásból származnak” – mondta dr. Meir Ariel, a Nanoműhold Központ igazgatója.

„Tudományos feladatunk az, hogy megfigyeljük ezt a sugárzást, és megmérjük ezeknek a részecskéknek, illetve a produktumaiknak az áradatát. Az űr az ellenséges környezetet jelent, és nemcsak az emberek, hanem az elektronikai rendszerek számára is. Amikor ezek a részecskék eltalálják az űrben lévő asztronautákat vagy elektronikus berendezéseket, jelentős károkat okozhatnak. A mi műholdunk által gyűjtött információ lehetővé teszi majd, hogy védőfelszereléseket állítsunk elő az űrhajósok és az űrben lévő berendezések számára”

– tette hozzá a szakember.

A Tel-Avivi Egyetem szakemberei a nanoműholddal. Fotó: Tel-Aviv-i Egyetem

A mérnöki kar épülete tetején már készen van a receptorállomás, amely képes lesz az antennái segítségével begyűjteni a nanoszatellitről érkező adatokat.

Dr. Ofer Amrani projektvezető elmondta, hogy az alkalmatosság több hónapon át az űrben lesz majd.

„Mivel nincsen hajtóműve, a röppályája idővel módosul majd, és végül elég majd az atmoszférában. Csillagporként érkezik vissza hozzánk” – mondta a szakember.

Az egyetem azonban bízik abban, hogy valóságos űrforradalmat indít majd el a nanoműhold, amelyet más objektumok is követnek majd az űrbe, amelyeket nem feltétlenül hivatalos űrügynökségek állítanak elő.

A kutatók szerint a mérnökök még kisebb műholdakat is képesek lesznek majd gyártani a mostani költségek töredékéért.

Időutazás? Párhuzamos univerzumok?

A jeruzsálemi Héber Egyetem professzora segít nekünk megérteni mit is jelent a fekete lyuk.