Időutazás? Párhuzamos univerzumok?

A Jerusalem Post Cvi Pirant, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzorát kérte meg, hogy segítsen nekünk megérteni mit is jelent a fekete lyuk, mely minden sci-fi írót megihletett a Csillagok Háborújától Supermanig és amellyel kapcsolatos kutatásért idén három fizikus kapott Nobel-díjat.

Mi a fekete lyuk?

Egy térség az űrben, amely csapdaként működik. Be lehet jutni, de semmi nem juthat ki – még a fény sem, ezért hívják fekete lyuknak. Benne nem lehet látni és magát a lyukat sem látjuk közvetlenül.

Akkor hát honnan tudjuk, hogy létezik?

A fekete lyukak létezését egyetlen módon ismerhetjük. Tudjuk, hogy óriási gravitációs erejük van, és ez a hatalmas gravitációs húzás befolyásolja a körülötte lévő anyagot.

Miért fontosak a fekete lyukak?

Először is, az a koncepció, hogy létezik ilyen, valami olyasmi, amiből semmi sem kerülhet ki, egyedülálló jelenség. Mostanra már megszoktuk ugyan, de 20 vagy 30 évvel ezelőtt a legtöbb tudós nem hitte el, hogy létezik ilyen tér. Teoretikusan Roger Penrose és mások fogalmazták meg létezését, de csak később sikerült azt megfigyelés útján alátámasztani. Nem volt könnyű feladat, hiszen a fekete lyukat nem lehet látni, csak közvetett módon.

Emellett, bár nem értjük őket teljesen, a fekete lyukakon belüli bizonyos jellemzők valószínűleg kulcsot jelentenek a fizika izgalmas új területének felfedezéséhez.

Például? Mit tanulhatnánk a fekete lyukakból?

Az egyik legnagyobb nyitott kérdés, amelyet Nobel-díjas Roger Penrose vetett fel az, hogy mi áll a fekete lyuk középpontjában? Penrose munkája azt mutatja, hogy a fizika jelenlegi ismeretei alapján nem tudjuk megmondani, mi a sorsa annak, ami fekete lyukba esik. Nem tudjuk, mi történik – de előfordulhat, hogy később ezt is megtudhatjuk.

Ma a fizikában az egyik legnagyobb probléma a fizika két nagy oszlopának összeolvadása: az egyik Einstein relativitáselmélete, a másik a kvantumelmélet, amelyek bizonyos tekintetben ellentmondanak egymásnak. A tudósok azt remélik, hogy ha megértjük, mi történik a fekete lyukak középpontjában – és általában megértjük a fekete lyukakat, képesek leszünk egyesíteni ezt a két elméletet.

Ezért annyira izgalmasak a fekete lyukak a fizikusok számára.

Miért rajong annyira Hollywood a fekete lyukért?

Vannak olyan találgatások – melyek amúgy valószínűleg tévesek -, hogy ha fekete lyukba esik valami, akkor a fekete lyukból az más univerzumokba vagy az univerzum egy másik részébe esik át. Ezek a találgatások egyaránt érdekesek és izgalmasak. Az ilyen találgatások kapcsolódnak ahhoz az elképzeléshez is, hogy a fekete lyukak magukban rejlik az időgépek építésének titkait – ehhez hasonlót láthatunk a Csillagok között című filmben.

A fekete lyukak a világűrben vannak – esett már valaki ilyenbe?

Soha nem kerültünk még a fekete lyuk közelébe sem. Tudjuk, hogy ott vannak, de ahhoz, hogy valaki hozzáférjen, el kell hagynia a Földet, és meglehetősen messzire kell utaznia. Tehát soha senki sem esik majd fekete lyukba, de a tudomány előre haladtával megfigyeltjük a beléjük hulló anyagot.

Mi a következő lépés?

Ki tudja? Talán rájövünk arra, hogy megéri a fekete lyukba ugrani, mert ez utat nyithat az időbe. Szóval ennek felfedezése a következő nagy lépés. Nem vagyok biztos benne, hogy ez hamarosan bekövetkezik, de ez kéne legyen a végső cél.

Extra könnyű műholddal vizsgálná a világegyetemet Izrael

Az asztrofizika nagy kérdéseire keresi a választ a 2023-ra tervezett, ultraibolya fénnyel működő 160 kilogrammos mikro-műhold.