Mostantól halálbüntetést kaphat az Emírségekben az, aki „becsületgyilkosságot” követ el

Lazítanak az alkoholfogyasztással kapcsolatos szigorú korlátozásokon is, és lehetővé válik, hogy össze nem házasodott emberek együtt lakjanak.

Nagyszabású átalakításon megy át az Egyesült Arab Emírségek büntető törvénykönyve, amely a tervek szerint a nyugati standardoknak jobban megfelel majd, legalábbis abból a szempontból, hogy szigorúbban bünteti a nők elleni erőszakot és liberálisabb lesz az alkoholfogyasztás, valamint a nem házas párok együtt élése tekintetében.

A legfontosabb tervezett változtatás az, hogy az úgynevezett „becsületgyilkosságokat” emberölésként kezelik majd, és nem vonatkoznak erre a kategóriára az eddigi enyhébb szabályok.

Mostanáig „becsületgyilkosságért” háromtól 15 évig terjedő börtönbüntetést kaptak az elkövetők, a jövőben viszont életfogytig tartó börtönre ítélik a bűnösöket, vagy akár halálra is ítélhetik őket. A kivétel az lesz, ha az áldozat családja eláll a „bosszúállás” jogától, de akkor is minimum hét év börtönre büntetik majd a tettest.

Mint ismert, számos arab, illetve iszlám országban a „becsületgyilkosságokat” enyhén kezelik a törvények, vagyis azok a többnyire férfi rokonok, akik bántalmaztak, vagy megöltek olyan nőket, akik úgymond „szégyent hoztak a családra”, megengedőbb bánásmódban részesültek, mint más bántalmazók, illetve gyilkosok.

Saríától sújtva: méltóságukért harcolnak a nők az iszlám társadalmakban

Ha a közel-keleti nők helyzetét három szóban próbálnánk összefoglalni, az a zaklatás, a korlátozás és az alávetettség lenne. Sokan azonban nem hagyják magukat.

A reformok alapján, amelyeket már jóváhagyta Halifa bin Zájed al-Nahján, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, a nők elleni más bűncselekményeket is szigorúbban büntetik majd.

Például keményebb büntetésre számíthatnak a szexuális zaklatók. Halállal büntethetik azokat, akik kiskorút, illetve értelmi fogyatékost erőszakolnak meg.

Nőjogi és emberjogi szervezetek évek óta követelik, hogy szigorítsanak a „becsület-bűncselekmények” elkövetőivel szembeni enyhébb bánásmódon, mivel egészen minimális büntetéssel is megúszhatja az a férfi, aki meggyilkol egy nőt.

Az Emírségek más területen is reformokra készül.

A 21 év fölöttieknek például lehetőségük lesz legálisan alkoholt birtokolni, illetve fogyasztani, bár csak zárt körben és engedéllyel rendelkező helyeken.

A mesterséges szigetek Dubajban. Várják a nyugati turistákat. Fotó: utazom.com

A közel-keleti országban eddig is árultak szeszes italt klubokban és bárokban, de ahhoz, hogy valaki alkoholt vásároljon, illetve szállítson vagy otthon tartson, hatósági engedélyre volt szükség.

Ráadásul várhatóan a muszlimoknak is megengedik az alkoholfogyasztást. Eddig az Emírségekben bűncselekménynek számított a szeszes ital fogyasztása.

Törlik azt a tiltást is, amelynek értelmében nem lakhattak együtt olyan párok, amelyek tagjai nem voltak házasok.

Az Egyesült Arab Emírségekben élő külföldieknek, akik egyébként a csaknem tízmilliós népesség 90 százalékát teszik ki, lehetővé teszik, hogy válási és öröklési ügyekben nem az úgynevezett iszlám saría-bíróságok döntsenek.

A WAM állami hírügynökség szerint az Egyesült Arab Emírségek a tervezett változtatásokkal igyekszik növelni elismertségét a világban, és a „tolerancia elveit megerősíteni” az országban, vagyis hangsúlyozni, hogy nyitottak a nyugati turisták és üzletemberek előtt. Az iszlám jogrend azonban egyelőre marad.

Az olajban gazdag országban a turizmus is fontos gazdasági szektornak számít, amely az Izraellel amerikai közvetítéssel kötött történelmi békemegállapodás után a várakozások szerint még inkább fejlődésnek indul majd. Az Emírségek azonban nemcsak az izraeli turistákat, hanem a befektetőket is várja.

Ráadásul Dubaj világkiállítást rendez, amely egyébként az eredeti tervek szerint már idén októberben elkezdődött volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották.

Washington ötven darab F-35-ös eladását engedélyezte az Emírségeknek

Az amerikai szenátus és a képviselőház még megakadályozhatja az adásvételt.