Izraeli „etnikai tisztogatás” miatt háborgott Ilhan Omar

Izrael az amerikai és a nemzetközi jogokat is megsértette a napokban – fakadt ki a Demokrata párt BDS-támogató, progresszív tagja.

„Ez egy súlyos bűncselekmény – a nemzetközi jog megsértése. Amennyiben tettükhöz amerikai eszközöket is használtak, akkor ez az amerikai jogot is sérti”

fogalmazott Minnesota nemrég újraválasztott képviselője Twitter csatornáján, amit az Israel Hayom is ismertetett.

Ezzel a politikus arra utalt, hogy amerikai törvény tiltja, hogy háborús bűntettek elkövetéséhez amerikai felszerelést, eszköztárat használjanak. Omar egy illegális palesztin beduin falu a napokban történt, részbeni lerombolásával kapcsolatban emelte fel szavát.

Szerinte a ciszjordániai településen „etnikai tisztogatás zajlott” és ez egyértelműen a zsidó állam jogsértő magatartásról árulkodik.

Omar úgy ítélte meg, hogy a beduinok életük végéig tartó traumát szenvedtek el, amikor az egész közösség otthonát veszítette az izraeli joggyakorlat következtében. A politikus szerint „Amerika sehol nem teheti meg, hogy anyagilag támogassa az etnikai tisztogatást”.

Omar az amerikai kongresszus egyik legismertebb Izrael-ellenes képviselője, évek óta mellszélességgel kiáll az antiszemita BDS-mozgalom mellett. Muszlim képviselőként rendszeresen felszólal a palesztinok érdekében is.

Tagja a demokrata párt négyes – Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, és Rashida Tlaib nevével fémjelezett  „osztagának”. Ők a párt baloldali, progresszív szárnya, akik befolyásos hangadókká váltak az elmúlt négy év során.

Az eheti amerikai választások eredményeként a négy demokrata képviselő mindegyike folytathatja munkáját a képviselőházban. Cortez New York, Omar Minnesota, Pressley Massachusetts, míg Tlaib Minnesota egy-egy körzetének képviseletét láthatja el újabb évekig.

Újrázott az Izrael-ellenes „fantasztikus négyes”

Ezzel szemben a Floridában republikánus színekben induló iszlámkritikus kijelentéseiről ismert, zsidó származású Laura Loomer nem jutott be a képviselőházba.