Izrael katonai támogatásról egyeztetne Bidennel

A zsidó állam egy Biden-adminisztráció alatt is számít az Egyesül Államok hosszútávú katonai támogatására. 

Az izraeli vezetés azt tervezi, hogy az elkövetkezendő hónapokban egyeztetni kíván Joe Bidennel arról, hogy mik az amerikai tervek az Izraeli Védelmi Erők támogatásával kapcsolatban számolt be a The Jerusalem Post.

Egy izraeli kormánytisztviselő azt nyilatkozta a lapnak, hogy minél hamarabb el szeretnék kezdeni a tárgyalást arról, hogy az Egyesült Államok hosszabbítsa meg a 2027-ben lejáró katonai támogatást.

Barack Obama 2016-ban írta alá azt a tervezetet, amely 2027-ig 38 milliárd dollárnyi támogatást folyósít az izraeli hadseregnek. A megegyezés 2018-ban lépett érvénybe.

Az üzlet tartalmazza, hogy a zsidó állam kap 3.8 milliárdnyi katonai segítséget, amit aztán az Egyesül Államokban kell elköltenie. Az elmúlt időben Izrael további korszerű fegyverek mellett ötödik generációs F-35-ös repülőgépeket vett amerikai cégektől.

Bár a 2016-ban aláírt támogatás a legnagyobb összeg, amit valaha fizettek az amerikaiak, azonban tartalmazta azt a kikötést, hogy az ország a támogatáson túl nem kérvényezhet több pénzt a Kongresszustól. Ráadásul a szerződés megszüntette azt a korábbi lehetőséget, hogy Izrael a saját fegyveriparára költse a kiutalt összegeket.

Az izraeli vezetés szeretné letárgyalni a következő támogatást, ami aztán már egy újabb adminisztráció idején, 2028-ban léphetne érvénybe.

„Az új tervnek figyelembe kell vennie a Közel-Keleten tapasztalt változó fenyegetéseket és kihívásokat” – nyilatkozta a kormánytisztviselő a Postnak.

Beni Ganz október végén közös nyilatkozatot írt alá Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel a Pentagonban, amely megerősítette Amerika stratégiai kötelezettségét Izrael közel-keleti katonai fölénye mellett.

A zsidó államot mindazonáltal aggodalommal tölti el, hogy az amerikaiak F-35-ösöket adtak el az Egyesült Arab Emírségeknek.

Amerika F-22-es Raptor nehéz vadászbombázókat adhat el Izraelnek

A hírek szerint a lépés egyfajta kompenzáció, amiért az Egyesült Államok F-35-ösöket adott el az Egyesült Arab Emírségeknek.