Felemás módon szavazott Magyarország az ENSZ-ben Izrael kapcsán

Az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottság (Negyedik Bizottság) szerdán elfogadott hét olyan határozatot, amelyek kiemelik vagy elítélik Izraelt, míg más országgal szemben nulla határozat került megvitatásra – írja az Ujkelet.live.

Az ENSZ mind a 193 tagállama benne van a Negyedik Bizottságban, amely minden évben nagy többséggel elfogadja a szövegeket.

A szövegek elítélik Izraelt a szíriai állampolgárokkal szembeni „elnyomó intézkedések” miatt a Golán-fennsíkon és megújítják az ENSZ különbizottságának megbízatását a palesztin emberi jogokat érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálására.

Az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán – az Izraellel normalizációt bejelentő három arab állam – támogatta az összes határozatot Izrael ellen.

Magyarország négy határozatot fogadott el, hármat elutasított.

A támogatott első három határozat az ún. „palesztin menekültek” megsegítésére vonatkozott, azonban a negyedik a „megszállt szíriai Golánt” emlegette, melynek Izraelhez tartozását egyébként már az Egyesült Államok is elfogadta.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyébként 2015-ben „irracionálisnak” nevezte a Golánról származó izraeli termékek EU-s megbélyegzését.

A „megszállt Kelet-Jeruzsálemet” és a „megszállt területek más arabjai emberi jogait érintő izraeli gyakorlatok kivizsgálását” érintő határozatokat azonban Magyarország elutasította, utóbbit egyébként egyedüli EU-s államként.

A teljes cikk itt olvasható.

Az ENSZ csak muszlim Templom-hegyet ismer

Az Egyesült Nemzetek Általános Közgyűlése olyan határozatot fogadott el, amely a jeruzsálemi Templom-hegyre kizárólag muszlim nevén, Haram al-Sharif-ként hivatkozik.