Több amerikai sajtóorgánum szerint eldőlt, hogy Biden nyert

A republikánusok viszont kikérik maguknak, hogy például a CNN hírtelevízió és a Washington Post is „a győzelem küszöbén” látja a demokrata elnökjelöltet. 

Az viszont tény, hogy Joe Biden jelen állás szerint legyőzte Donald Trumpot Pennsylvaniában, bár még mindig nem számolták össze az összes voksot. Ha a demokrata jelölt valóban behúzza ezt az államot, akkor ő lesz a következő négy évben a Fehér Ház ura.

Pennsylvaniában a szavazatok 98 százalékának feldolgozottsága mellett Biden áll az élen. A demokrata elnökjelölt Georgiában is vezet a voksok 99 százalékának az összeszámolása után.

Joe Biden sovány előnnyel rendelkezik Nevadában és Arizonában is.

Ha a fent említett három állam közül legalább kettőben ő nyer, akkor ő lesz az elnök. Ha Georgiában nyer, az állam 16 elektori szavazata már elég lesz legalább a döntetlenhez.

Pennsylvania „bevétele” már önmagában is elég lenne neki a diadalhoz.

Donald Trump amerikai elnök újraválasztását támogató tüntetõk a philadelphia Kongresszusi Központnál, ahol a szavazatokat számolják. Fotó: MTI/AP/Matt Slocum

A szavazatszámlálás azonban még több államban is tart. Jelen állás szerint Biden 253, míg Trump 214 elektori szavazattal rendelkezik. A győzelemhez 270 elektor támogatására van szükség.

Donald Trump szerint „hatalmas korrupció és csalás történt a levélszavazatokkal”.

A Trump-kampány pedig a médiát bírálja.

Matt Morgan kampány-főtanácsadó szerint a választásoknak még nincs vége, Biden győzelmének előrejelzése pedig hamis. Mint közleményében írta: Georgiában újraszámlálást követelnek, mert biztosak abban, hogy sok szavazat szabálytalan, és Pennsylvaniában is sok szabálytalanság történt, ahol megfigyelőik nem férhettek hozzá a számlálás folyamatához, de Nevadában is több ezer szabálytalan voks lehet.

Joe Biden nyugalomra intette az embereket, de – mint mondta – kétsége sincs afelől, hogy ő lesz a győztes.

Teljes patthelyzet Amerikában, a tévécsatornák elkapcsoltak Trumpról

Az elnök ismét azt állította, hogy a demokraták elcsalják a választásokat. Prominens republikánusok is bírálják ezt a kijelentését.