Párizsba szállították a válságos állapotban lévő nizzai merénylőt

Fokozott biztonsági intézkedések mellett átszállították a francia fővárosba a nizzai Notre-Dame-bazilikában múlt héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet tunéziai elkövetőjét – közölték rendőrségi források. 

A súlyos állapotban lévő Brahím Iszávit szállító repülőgép délután landolt a Párizshoz közeli Le Bourget repülőtéren, ahonnan a férfit egy párizsi kórházba szállították.

A tunéziai merénylőt Nizzában válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította.

Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Szerdán azonban olyannyira romlott az állapota, hogy ismét válságos állapotba került.

Az átszállítás fokozott biztonsági intézkedések közepette történt: Nizzában csendőrfurgonok gyűrűjében tették fel a repülőgépre Brahím Iszávit, akit egy rendőrségi elitegység kísért az úton.

A merénylőn kívül az ügyben már csak egy 17 éves kiskorú van őrizetben. A párizsi agglomerációban található Seine-Saint-Denis megyében szerdán előállított fiatalt azzal gyanúsítják, hogy csettelt a merénylővel, ezért folytatódik a kihallgatása.

Gyászolók virágokat és mécseseket helyeznek el a nizzai Notre-Dame-bazilika előtt. Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A támadással kapcsolatban eddig 11 embert vettek őrizetbe, de tízet közülük már szabadon engedtek, nem indult egyikük ellen sem eljárás.

A 21 éves tunéziai bevándorló múlt csütörtökön késsel támadt a bazilikában tartózkodó három emberre, egy idős nőt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nőt halálosan megsebesített.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követően.

Házkutatások Németországban a bécsi iszlamista merénylettel összefüggésben

Iszlamista körökhöz tartozó fiatalemberek lakását és üzleteit nézték át a német rendőrök.