Házkutatások Németországban a bécsi iszlamista merénylettel összefüggésben

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) tájékoztatása szerint terrorelhárító rendőri egységek közreműködésével átkutatták négy ember lakását és üzlethelyiségeit Osnabrückben, Kasselben és Pinneberg járásban. 

Nem gyanúsítják őket azzal, hogy bármilyen módon részt vettek volna az osztrák fővárosban végrehajtott terrortámadásban, és egyiküket sem vették őrizetbe.

A razziát azért tartották, mert feltártak kapcsolatokat köztük és a merénylet gyanúsítottja között. A házkutatások célja „lehetséges bizonyítékok lefoglalása” volt – közölte a BKA.

Német sajtóértesülések szerint 19 és 25 év közötti fiatalembereknél jelentek meg kora reggel a rendőrök és kommandósok. Ketten Osnabrückben laknak, egy-egy Kasselben és Pinneberg járásban.

Rögtönzött emlékhely Bécsben a hétfői merénylet helyszínén. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

A hatóságok szerint iszlamista körökhöz tartoznak mind a négyen. Valamennyien kapcsolatban voltak a bécsi merénylet gyanúsítottjával, ketten találkoztak is vele nyáron az osztrák fővárosban.

Bécs belvárosában hétfő este a nyomozás adatai alapján egy észak-macedóniai albán családból származó, de ausztriai születésű, húszéves fiatalember megölt négy embert és huszonhármat megsebesített. A támadót a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette.

A hatóságok szerint egy határokon átnyúló radikális iszlamista hálózat tagja volt.

A merénylet felbujtójaként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Az EMIH megrendülten áll a bécsi terrortámadás előtt

A terroristák „pusztító cselekedeteikkel magát az emberi élet alapvető szentségébe vetett hitünket, és az erre épített zsidó-keresztény civilizációt támadták” – olvasható a közleményben.