Izraeli algairtó mentheti meg a floridai ivóvízkészleteket

Egy izraeli cég új technológiával próbálja megőrizni a floridai tavak és folyók vízminőségét, ezzel szavatolnák az állam víztartalékait is.

A BlueGreen Water Technologies vállalat erőfeszítéseinek köszönhetően megakadályozható, hogy Florida legnagyobb tava, az Okeechobee-tó káros algavirágzása elérje az állam vízi útjait — írja az Israel21C.org tudományos portál.

Az Okeechobee-tóban tapasztalt cianobaktériumok (kék-zöld mikroalgák) elárasztották a tavat, ez pedig mérgezővé teszi a vizet, vagyis az sem ivásra, sem pedig mezőgazdasági öntözésre nem alkalmas többé.

Nemcsak az ivóvíz-készlet vált ezzel veszélyeztetetté, de a kifogott halak minősége miatt a horgászat, és a tó vizében való fürdés is kockázatos lett

— állítják szakemberek, akik szerint kezelés nélkül a cianobaktériumok virágzása tönkreteheti a tavat, illetve víztározót, és halott területté változtathatja. Az izraeli cég zöld utat kapott Ron DeSantis floridai kormányzótól arra, hogy kezelje a helyzetet.

„A káros algavirágzás gyengítő hatást gyakorol ökoszisztémáinkra és közösségeinkre, ezért prioritássá tettem a külön finanszírozás biztosítását az innovatív technológia bevezetése érdekében a kék-zöld algák virágzásának enyhítésére.”

— mondta a kormányzó.

A BlueGreen technológia nano-bevonatot alkalmaz a meglévő algairtó vegyszerekre, az eredmény már 24–48 órán belül érezhető — mondta Eyal Harel, a BlueGreen Water Technologies vezérigazgatója az ISRAEL21c-nek.

Fotó: BlueGreen Water Technologies

Erre azért volt szükség, mert az Okeechobee-tó mérgező algái azzal fenyegettek, hogy kezelés hiányában a C-44-es csatornán keresztül a környező ökoszisztémába özönlenek.

A 2018-ban piacra dobott BlueGreen már az izraeli víztározók nagy részét — több mint 600-at — kezeli, de külföldön is sikerrel orvosolja az algaproblémákat:

a dél-afrikai Pretoria közelében ők kezelték a 4,4 négyzetkilométeres Roodeplaat víztározót, de a kínai Yueyangban található Nanhu-tavat is. A kínai média is közölte, hogy a Nanhu-tónak 12 év után most először tiszta a vize.

A BlueGreen első amerikai telepítésére tavaly került sor az ohiói Chippewa-tónál.

Izrael a harmadik legjelentősebb startup-nagyhatalom a világon

Egy rangos felmérés szerint az izraeli innováció központjaként ismert tel-avivi térség nemzetközi összehasonlításban a hetedik legideálisabb város a startupok számára.