Az Élet Menete szeretné, ha a világon mindenhol megemlékeznének a Kristályéjszakáról

Világméretű kampányt indít az Élet Menete Alapítvány nemzetközi szervezete azért, hogy a zsinagógák és imaházak égve hagyják a lámpákat a november kilencedikéről tizedikére virradó éjjel, a Kristályéjszaka évfordulóján — írják közösségi oldalukon. 

Az Élet Menete Alapítvány nemzetközi szervezete
„felhívást intéz a világ minden táján a helyi zsidó közösségekkel együttműködve azért, hogy egy világméretű kampány keretében együtt emlékezzünk az 1938. november 9-én történt borzalmakra úgy, hogy a zsinagógákban és imaházakban égve hagyjuk a lámpákat november 9-ről 10-re virradó éjjelen” — közölték a Facebookon.
Destroyed_Ohel_Yaaqov_Synagogue.jpeg (4159×3047)
Leégett müncheni zsinagóga a Kristályéjszaka után. Fotó: Wikipedia
Az alapítvány kezdeményezéséhez elsőkét csatlakozott Izrael Állam Nagykövetsége, de megkeresték a magyarországi zsidó közösségek vezetőit is, hogy minél több zsinagóga és imaház csatlakozzon kampányukhoz. Mint írták: „reméljük, sikerrel járunk és mindenhol a fény győzedelmeskedik a sötétség fölött”.

A szervezet azt is szeretné, ha minél többen elmondanák az évfordulóval kapcsolatos gondolataikat a világnak. Ezt ezen a linken lehet megtenni Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövethez hasonlóan: https://kristallnacht.motl.org/

Mint ismert, 1938. november 9-én és 10-én zsidóellenes erőszakhullám söpört végig a náci Németországon. Több száz zsinagógát, illetve zsidó üzletet romboltak le, gyújtottak fel, a rendőrség azonban nem avatkozott közbe.