Újranyílnak az üzletek Izraelben, a szakemberek óvatosságra intenek

Az egészségügyi miniszter és a koronavírus elleni küzdelem vezetője az egyes fertőzésekből származó új esetek növekvő arányát idézi – írja a Times of Israel.

A miniszterek szerdán megszavazták az üzletek majd két hónap utáni újbóli megnyitását annak ellenére, hogy az egészségügyi szakemberek óva intenek ettől.

Izraelben meredeken csökkent a napi koronavírus-fertőzési arány. A nem alapvető szolgáltatást ellátó vállalkozások azonban továbbra is zárva maradnak, az egészségügyi tisztviselők a gazdaság, az iskolák csak lassú és fokozatos újra nyitását javasolják.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint az újra nyitás úgy történhet, hogy az üzletekbe egyszerre legfeljebb négy vásárlót engedhetnek be és kötelező betartani az egyéb intézkedéseket is.

A döntés csak az utcai üzleteket érinti, egyelőre kizárva a bevásárlóközpontokban található boltokat. Juli Edelstein egészségügyi miniszter az áruházak újra nyitása ellen szavazott a növekvő fertőzési arány miatt, figyelmeztetve, hogy az „újabb járványokhoz és harmadik hullámhoz” vezethet.

A tisztviselők kiemelték azokat az adatokat, melyek azt mutatják, hogy a fertőzésszám csökkenésének tendenciája megállt és megfordulni kezdett. Az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy kedden 838 új fertőzést regisztráltak, szemben az előző napi 781 új fertőzéssel.

Ronni Gamzu, a koronavírus elleni küzdelem vezetője is ellenzi a korlátozások enyhítését.

Gamzu arra figyelmeztetett, hogy a fertőzések növekedése 0,88, az arab területeken pedig 1 százalék felett van, ami jóval meghaladja a kabinet által elfogadott, a vállalkozások újbóli megnyitásához szükséges maximálisan elfogadható 0,8-as szintet.

Betelt a pohár Izraelben: a tiltás ellenére üzletek tömegei fognak kinyitni

„A kormány elveszítette a fonalat” – állítják azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a tulajdonosai, amelyek a csőd szélére kerültek a lezárások miatt. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki állítólag szintén ellenezte a nyitást, arra figyelmeztetett, hogy a kormány ismét bevezethet bizonyos korlátozásokat, ha a számok ismét emelkednek.

„Tudjuk, hogy a fertőzési arány bizonyos mértékű emelkedést mutat, és emiatt a jövő héten, a korlátozások enyhítésének harmadik szakasza előtt döntünk arról, hogy ha több fertőzés lesz, akkor le kell állnunk a nyitást, és talán szigorítanunk is kell ” – mondta Netanjahu egy videó üzenetben.

Izrael Katz pénzügyminiszter ugyanakkor dicsérete a döntést, szerinte „a kisvállalkozások tulajdonosai szenvedik meg leginkább a COVID-19 okozta gazdasági csapást”.

„Elkötelezettek vagyunk, hogy mindent megtegyünk, hogy újra működésbe állítsuk a kisvállalkozásokat” – tette hozzá.

A szerdai miniszteri ülés előtt a ruházati, kereskedelmi és vendéglátóipari üzletláncok szövetsége levelet küldött a kabinet tagjainak, azzal a fenyegetéssel, hogy ha engedik a kisvállalkozások nyitását, de a szabadtéri bevásárlóközpontok zárva maradnak, akkor a tiltás ellenére vasárnap azok is megnyitnak.

A levél felháborodását fejezte ki a kisvállalkozások és a szabadtéri bevásárlóközpontok megkülönböztetése miatt, és kijelentette, hogy a vállalkozásoknak nem marad más választásuk, mint vasárnap megnyitni.

„Az elmúlt napokban merült fel az ötlet Egészségügyi Minisztérium részéről, hogy mesterséges különbséget tesznek az utcai üzletek és a szabadtéri bevásárlóközpontok között. A világ egyetlen országában sem történt ehhez hasonló megkülönböztetés”- áll a levélben.