Betelt a pohár Izraelben: a tiltás ellenére üzletek tömegei fognak kinyitni

„A kormány elveszítette a fonalat” – állítják azoknak a kis- és középvállalkozásoknak a tulajdonosai, amelyek a csőd szélére kerültek a lezárások miatt. 

Az utcai frontra néző üzletek és a nyitott terű bevásárlóközpontok újra megnyitják kapuikat Izraelben annak ellenére, hogy az izraeli kormány nem adott erre engedélyt – számolt be a The Jerusalem Post.

A bejelentést azután következett, hogy az Egészségügyi Minisztérium engedélyezte a gazdaság egy részének vasárnapi újraindítását. Szombat este az I am Schulman kis- és középvállalkozásokat támogató mozgalom egy videóban arra biztatta az üzleteket, hogy nyissanak ki hétfőn. „Menjetek és dolgozzatok a megélhetésetekért!” – mondták a videóban.

Az aktivisták szerint a kormány elvesztette a fonalat, hiszen szerintük semmi értelme, hogy a kozmetikusok és az iskolák újranyithatnak, az üzletek viszont nem. A mozgalom 24 órát adott a kormánynak, hogy tegyenek le az asztalra egy méltányosabb tervezetet.

A BIG bevásárlóközpont-hálózat vasárnap bejelentette, hogy megnyitják a nyitott terű üzletközpontjaikat, és elkezdik beszedni a bérleti díjakat a boltok üzemeltetőitől. A BIG vezérigazgatója, Hay Galis az üzleteknek írt levelében hangsúlyozta, hogy amíg a boltok kaptak kormánytámogatást, addig ők nem, ám ennek ellenére is elengedték a bérleti díjakat.

Israel Katz pénzügyminiszter felszólította a kormányt, hogy engedélyezze az üzletek újranyitását.

„Az Egészségügyi Minisztérium értelmetlenül ragaszkodik a lezáráshoz, ami szükségtelen, nem a tényekre alapoz, anarchiához vezet és ellenőrizetlenséghez, ami csak növelni fogja a megbetegedések számát” – írta Katz a Twitteren.

Yuli Eldelstein egészségügyi miniszter szerint „katasztrófához” vezet az újranyitás, és azért van szükség lezárásra, hogy ne kelljen a gyors feloldás miatt gyorsan újra lezárni.

Vasárnap az alsós osztályok újra iskolába mehettek, kinyithattak a szépségszalonok és a panziók, valamint engedélyezték az alternatív orvosi kezelések folytatását.

A héten négyszáz kiskereskedés és ruhaüzlet jelentette be, hogy akkor is újranyitnak november 8-án, ha ezt az Egészségügyi Minisztérium nem engedélyezi. Az üzletek nyitott bevásárlóközpontokban fognak kinyitni és betartják a távolságtartási és a maszkviselési szabályokat.

Benjamin Netanjahu pénteken videóüzenetben próbálta lenyugtatni a kedélyeket és újabb pénzügyi támogatást ígért a kereskedőknek. A miniszterelnök azt mondta, hogy nem szeretnék, ha növekedne a halálozások száma.

Mindeközben javuló statisztikákról számolhat be Izrael, miután mindössze 218 új megbetegedést jelentettek az országban vasárnap – írja a Hamodia vallásos portál.

Jelenleg 399 beteg van súlyos állapotban, és 176-an vannak lélegeztetőgépen. A legmagasabb fertőzöttségi arányt a drúz Majdal Shams városában mérték, ahol a fertőzöttség aránya 13.3% szemben az 2.9%-os nemzeti átlaggal.

Vírusharc Izraelben: a vallásos közösségek személyes támadásnak veszik a kormány rendeleteit

A vírusrendeletekhez fűződő háredi politikai érdekek nem feltétlenül tükrözik az átlag vallásosok véleményét. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.