Az antiszemitizmus elleni küzdelemről vitatkoznak az Európai Unió Tanácsában

A magyar igazságügyminiszter indítványára november 10-re tűzték napirendre az EU illetékes miniszterei  az antiszemitizmus elleni küzdelem időszerű kérdéseit .

Varga Judit közösségi oldalán a következő szavakkal indokolta a kezdeményezését:

„75 évvel a holokauszt borzalmai után ismét antiszemita támadások és gyűlöletbeszéd fenyegetik az Unió alapértékeit. Az atrocitások riasztóan emelkedő száma azt mutatja, hogy a nyugat-európai államokban az antiszemitizmus új hulláma van kibontakozóban.

  • Nem halogatható tovább annak vizsgálata, hogyan lehetne jobban megvédeni a zsidó közösségeket és garantálni a zsidó emberek biztonságát az antiszemitizmus minden formájával szemben, legyen az politikai vagy vallási indíttatású, jelentsen az fizikai támadást vagy verbális agressziót, történjék az a virtuális térben vagy a való világban.
  • Együtt kell működnünk a zsidó közösségekkel és a társadalmi szervezetekkel az antiszemita cselekmények megelőzése és nyomon követése érdekében – azért, hogy biztonságban élhessünk.
  • Határozott üzenetet kell küldenünk Európa-szerte a zsidó közösségek tagjainak: védelmük kiemelten fontos az Európai Unió és tagállamai számára.”

Varga Judit: CEU-ügyben „elfogadhatatlan a kettős mérce”

A miniszter ezzel együtt elmondta: az Európai Bíróság ítéletét „Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően” végre fogja hajtani.