Varga Judit: CEU-ügyben „elfogadhatatlan a kettős mérce”

„Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél” – mondta el az MTI-nek az igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának ítélete után.

Mint arról beszámoltunk, a luxemburgi testület megállapította: uniós jogot sértett Magyarország azzal a 2017-es törvénymódosítással, amely arra kényszerítette a Közép-európai Egyetemet (CEU), hogy költözzön Bécsbe.

Az indoklás szerint a felsőoktatási törvény három évvel ezelőtti módosítása „sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.”

A döntéssel a testület helyt adott az Európai Bizottság által Magyarországgal szemben indított, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetnek. A módosítás nem teljesíti a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) szembeni kötelezettségeket, és sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját is.

A miniszter elmondta: az Európai Bíróság ítéletét –  mint mindig – Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani.

Kiemelte: a magyar szabályozás révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. A vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak – fűzte hozzá.

„A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője. Nem postaláda egyetemekre van szükség” – hangsúlyozta a miniszter.

Európai Bíróság: a CEU elüldözése európai jogot sért

„Elkeserítő, hogy milyen lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai” — reagált a hírre a CEU rektorhelyettese.