Európai Bíróság: a CEU elüldözése európai jogot sért

Uniós jogot sértett Magyarország azzal a 2017-es törvénymódosítással, amely arra kényszerítette a Közép-európai Egyetemet (CEU), hogy költözzön Bécsbe — állapította meg az Európai Bíróság. 

„Elkeserítő, hogy milyen lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai. De előbb-utóbb minden aljasság lelepleződik” — így reagált a CEU rektorhelyettese, Enyedi Zsolt arra a hírre, hogy az Európai Bíróság elítélte Magyarországot a „lex CEU” miatt. Az indoklás szerint a felsőoktatási törvény három évvel ezelőtti módosítása

„sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.”

A döntéssel a testület helyt adott az Európai Bizottság által Magyarországgal szemben indított, kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetnek. A módosítás nem teljesíti a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) szembeni kötelezettségeket, és sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját is.

„A Magyarország által bevezetett feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek” — írta a luxemburgi testület közleménye.

A bíróság ítélete kimondja: a törvénymódosítás alkalmas arra, hogy „veszélyeztesse az érintett külföldi felsőoktatási intézmények Magyarország területén folytatott tudományos tevékenységét, és hogy ennélfogva megfossza az érintett egyetemeket a tudományos kutatásaik végzéséhez és oktatási tevékenységük gyakorlásához szükséges autonóm infrastruktúrától. Így az említett intézkedések korlátozzák a tudományos életnek a EU Alapjogi  Charta 13. cikkében védett szabadságát. „

A nacionalizmust is méltatta a CEU-n az izraeli sztártörténész

A nacionalizmusnak napos oldala is van — érvelt Yuval Noah Harari a Közép-Európai Egyetemen.