A Közel-Kelet az egészségturizmus paradicsoma lehet

Egy új regionális versengés kezd kialakulni a Közel-Keleten, aminek kivételesen (szinte) semmi köze a politikához.

A közel-keleti országok az egészségturisták kegyeiért harcolnak egymással. Bár a szektor szinte teljesen leállt a koronavírus miatt, sokan már a járvány utáni időszakot tervezik – írja a The Jerusalem Post.

Az Ábrahám-egyezmény aláírása után a jeruzsálemi Hádásszá kórház igazgatója bejelentette, hogy azt fontolgatják, hogy kórházat nyitnak Dubajban.

Zeev Rotstein professzor a Hádásszá kórház igazgatója elmondta, hogy Mexikóban is lenne igény egy új központ megnyitására, Moszkvában pedig már van egy, rákbetegségek kezelésére specializált intézetük. Ezzel együtt számukra nem elsődleges a külföldi terjeszkedés.

„Az a vágyam, hogy a Hádásszát itt Jeruzsálemben tegyem vonzóvá az izraeli lakosok számára, ne külföldön próbáljanak megfizethetőbb alternatívákat keresni”

– mondta az igazgató.

Rotsein hozzátette, hogy nyitottak a közös munkára, és olyan érzésük van „mintha valami fantasztikus dolognak a kezdetén lennének.”

A Hádásszá kórház vezetője elképzelhetőnek tartja egy kórház megnyitását Dubajban

A Hadassah-Egyetemi Orvosi Központ tárgyalásokat folytat dubaji vezetőkkel egy egészségügyi központ megnyitásáról.

Tel Hasomer-i Sheba Orvosi Központ is igyekszik a kórházukba vonzani az egészségügyi turistákat, akik hazájukban nem találnak megfelelő megoldást a betegségükre, vagy csak el akarják kerülni az állami egészségügyekben tapasztalható sorbanállást.

Yulia Yusim, a kórház turisztikai vezetője elmondta, hogy a legtöbb beteg onkológiai és kardiológiai kezelésekre érkezik. Kezeléseik orosz és angol nyelven is elérhetőek, más nyelv esetén pedig tolmácsokat biztosítanak.

Izraelnek évi 500 millió dollárnyi bevétele van az egészségügyi turizmusból.

A szomszédos Jordániában is jelentős a szektor, az ország évi 250 ezer külföldi beteget fogad. Dr. Fawzi Al-Hammouri, a jordániai magánkórházak szövetségének vezetője elmondta, hogy a náluk kezeltek jelentős része arab országokból érkezik. A legtöbben Szaúd-Arábiából, Irakból és a palesztin területekről érkeznek. Náluk leginkább kardiológiai és az ortopéd kezelésekre van igény.

Jordánia azt tervezi, hogy a járvány lecsengése után megpróbál fogászati területen is terjeszkedni. Ebben a legnagyobb versenytársa Törökország.

A törökökhöz Európából is járnak betegek, különösen oroszok, valamint dél- és kelet-európai országok állampolgárai kezeltetik magukat az országban.

Hamim Moshtaghian egy kimondottan a Közel-Keletre fókuszáló egészségturizmus utazási iroda vezetője Barcelonában. Elmondása szerint Spanyolországból leginkább hajbeültetés, valamint plasztikai műtétek végett utaznak a térségbe. Bár a turisták száma csökkent a koronavírus miatt, az utazási iroda vezetője bizakodóan nyilatkozott a jövővel kapcsolatban.