A Hádásszá kórház vezetője elképzelhetőnek tartja egy kórház megnyitását Dubajban

A Hadassah-Egyetemi Orvosi Központ tárgyalásokat folytat dubaji vezetőkkel egy egészségügyi központ megnyitásáról, sőt néhány vezető orvosának, nővérének az Egyesült Arab Emírségekbe történő áthelyezéséről – mondta Zeev Rotstein professzor, a kórház főigazgatója a The Jerusalem Postnak.

Rotstein a múlt héten az Egyesült Arab Emírségekben volt az első Abraham Accords Business Summit keretében, melyet Steven Mnuchin, az Egyesült Államok pénzügyminisztere vezetett.

A látogatás során a küldöttség tagjai a különböző ágazatok szerint folytattak megbeszéléseket, az élelmiszertől és a technológiától a biztonság védelméig és az egészségügyig. Rotstein volt az egyetlen orvos ezen a delegációban, bár elismerte, hogy sok más kórházfő már járt az Egyesült Arab Emírségekben, hogy megismerje a lehetőségeket. Az utazás során találkozott a magánszektor tagjaival, valamint a kormány képviselőivel is- mondta.

„Az Emirátusokban nagyon várnak bennünket; nagyra értékelik tudásunkat és profitálni akarnak tapasztalatainkból”- mondta Rotstein, megjegyezve, hogy a legjobb orvosi központok, mint például a Mayo Klinika, már jelen vannak az országban. „Számunkra ez valóban megtisztelő elismerés.” Az Egyesült Arab Emírségek „nagyon nyitott és szabad”, barátsággal és tisztelettel fogadták az izraeli küldöttséget – mondta.

Ugyanakkor Rotstein arra is figyelmeztetett, hogy a tárgyalások még kezdeti szakaszban vannak, mivel a koronavírus-válság továbbra is tombol és várhatóan télen ismét felerősödik, a Hádásszá pedig továbbra is anyagi nehézségekkel küzd. Rotstein elmondta, hogy addig nem szeretne kifelé tekinteni, amíg nem érzi magabiztosnak, hogy „stabil orvosi központ működik Izraelben.”

„Először egy jobb Hádásszát akarok felépíteni Jeruzsálemben, és csak azután máshol” – fogalmazott a főigazgató.

A Hádásszá, az ország számos más állami kórházához hasonlóan, továbbra is tárgyalásokat folytat a pénzügyminisztériummal a koronavírus-válság következtében felmerülő kiadások és jövedelem-veszteségek fedezését segítő támogatásokról. Rotstein elmondta, hogy már visszahívták utólátogatásra, és valószínűleg a következő hónapban ismét az Egyesült Arab Emírségekbe utazik.

„Most, hogy már ismerjük egymást, épül a bizalom… hiszek abban, hogy számos módon tudunk együttműködni” – mondta.

A Tel Hasomer-i Sheba Orvosi Központ és az Egyesült Arab Emírségek APEX Nemzeti Beruházása már a múlt hónapban megállapodást írt alá számos egészségügyi megoldás népszerűsítéséről a régióban.