Fokozódó kampányhangulat: Biden legyőzendő vírusnak nevezte Trumpot

A demokrata politikus vasárnap Philadelphiában kampányolt, míg Donald Trump öt tagállamban tartott kampánygyűlést.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt vasárnap legyőzendő vírusnak nevezte Donald Trump amerikai elnököt egy philadelphiai kampánygyűlésen, miközben az elnök Észak-Karolinában újságíróknak azt mondta, hogy jogi vitákra készül a választás után — közölte az MTI.

Trump – hóesésből napsütésbe

Az amerikai elnök vasárnap mintegy 3500 kilométert utazott: a michigani hóesésben, Iowában, Észak-Karolinában, Georgiában és a napsütéses Floridában vett részt kampányrendezvényen.

Michiganben Trump azt fejtegette, hogy irányításával a gazdaság ismét szárnyalásba kezdett. Az iowai Dubuque városban nagy arányú republikánus győzelmet jósolt, és úgy fogalmazott: „szeretem a választás napját, és szerintem ezzel ti is így vagytok”.

Győzelme esetére az országhatárok biztonságát és további konzervatív bírák jelölését ígérte. Az észak-karolinai Charlotte-ban közölte: „meg fogunk nyerni további négy évet a mi csodálatos Fehér Házunkban”, és újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy „a választás éjszakáján ott lesznek a jogászaink is”.

Az elnöki repülőgépen vele utazó újságíróknak ugyanakkor egyértelműen cáfolta azt az amerikai lapokban több helyen is megjelent feltételezést, miszerint kedd este győztesnek nyilvánítja magát. „Nem, ezek hamis információk” – jelentette ki.

Biden az afroamerikaiakra konccentrált

Biden a pennsylvaniai Philadelphiában azt mondta: „még két nap, és két nap múlva véget vetünk ennek az országunkat megosztó elnökségnek”. A politikus szavazásra buzdította a philadelphiaiakat.

A város központjában lévő egyik parkban tartott gyűlésen úgy fogalmazott: „az igazság az, hogy a vírus legyőzéséhez először Donald Trumpot kell legyőznünk, ő a vírus”.

A demokrata párti elnökjelölt elsősorban az afroamerikai közösségeket nógatta voksolásra.

„Minden egyes nap láthatjuk a faji alapú egyenlőtlenségeket a járvány idején is” — jelentette ki. Azt hangoztatta, hogy Donald Trump járványkezelése „csaknem kriminális”. A világjárványt „tömegbalesetnek” nevezte az afroamerikai közösségek számára.

Biden alelnökjelöltje, Kamala Harris szintén a fekete amerikaiakat próbálta mozgósítani vasárnap Georgiában. Harris arra bíztatta az Atlanta környékén élőket, hogy „az őseiknek járó tiszteletük jeléül” okvetlenül szavazzanak.