„Ez már háború!” — a kormány távozását követelték a tüntetők Varsóban

Több tízezren gyűltek össze Varsóban péntek este az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági ítélet elleni tüntetésen, tiltakozásokat más lengyelországi városokban is szerveztek. A nők emellett sztrájkot is tartottak. 

A tüntetők — közöttük ott volt az ellenzéki pártok több vezető politikusa is — Varsóban a belváros három különböző pontjában gyűltek össze. A menetek később a varsói Zoliborz negyed felé vettek irányt, ott rendőrségi kordon állította le őket Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke háza közelében.

A tömeg azt követelte, hogy az abortusz legyen elérhető, és követelték a kormány leváltását is. A tüntetők azt skandálták: „ez már háború” és petárdákat, jelzőfényeket lőttek ki.

„Felkészültünk arra, hogy a végsőkig harcolunk” — mondta Marta Lempart, a Nők Sztrájkja nevű mozgalom alapítója.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes viszont a BBC-nek azt mondta: az új törvény csak megvédi a még meg nem születetteket az egészségi alapon történő diszkriminációval szemben.

„Kegyetlen dolog megölni meg nem született gyerekeket azon az alapon, hogy lehet, hogy Down-szindrómásak. Diszkriminálni kellene a Down-szindrómásokat? Nekik is pontosan ugyanolyan jogaik vannak, mint bármely más emberi lénynek” — mondta.

A résztvevők néhány helyen ellentüntetőkkel csaptak össze, a verekedő csoportokat rendőrök választották el egymástól. Rendőrségi közlés szerint az ellentüntetők soraiból több fociszurkolót vettek őrizetbe.

Az abortuszpárti tüntetők több varsói templom mellett elvonultak, egyes szentélyeket rendőrség, másokat a nemzeti körök kezdeményezésére szerveződő őrség vette körül.

Az őrséget azután állították fel, hogy múlt hét végén a tiltakozók több templomot is megrongáltak, szentmiséket zavartak meg.

A rendőrség mellett az utcára rendelték a katonai rendészetet is.

Abortuszpárti tüntetés Varsóban. Fotó: MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski

Pénteken Andrzej Duda elnök, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő a kedélyek csillapítására, a tüntetések felfüggesztésére hívtak fel.

Morawiecki ismételten járványügyi érveket hozott fel. Közölte azt is: az egy hete a koronavírus-járvány miatt meghirdetett gyülekezési tilalom ellenére nem akarják feloszlatni a tömeget, mivel „a nagyon fiatal tüntetők életkora miatt ez jelenleg nem lenne a helyes megközelítés”. A kormányfő úgy látta: párbeszédet kellene elkezdeni az elnök aznap benyújtott törvénymódosító javaslata alapján.

Andrzej Duda pénteken benyújtotta a parlamentbe az eddigi abortusztilalom alóli kivételeken pontosító tervezetét, mely lehetővé tenné a terhességmegszakítást, ha a magzatnak az élettel összeférhetetlen károsodását valószínűsítik, de védené az abortusztól a Down-szindrómás gyermekeket.

Rafal Trzaskowski ellenzéki varsói főpolgármester a tüntetésen lejátszott videóüzenetében támogatását fejezte ki a tiltakozók iránt. Úgy vélekedett: a párbeszéd előfeltétele a múlt heti alkotmánybírósági döntés visszavonása.

A varsói főpolgármesteri hivatal kezdeményezésére a főváros egyik jelképeként tartott, sztálini időkben épített Kultúrpalota homlokzatára a tüntetések jelképét, a vörös villámot vetítették.

A tüntetők ellen akár eljárást is indíthatnak a hatóságok, miután a koronavírus-járvány miatt jelenleg tilos öt főnél több embernek összegyűlni.

A tüntetők Varsó mellett más városokban is összegyűltek, köztük Krakkóban és Wroclawban, de a külföldön élő lengyelek is utcára vonultak.

A tömegtüntetések múlt szerdán kezdődtek, amikor a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította az abortusztörvényt, amely Európában a legszigorúbb volt, ám lehetővé tette a sérült magzatok abortálását. Akkor 400 ezren vonultak országszerte az utcára.

Jaroslaw Kaczynski, aki sokak szerint az ország de facto vezetője, kijelentette: a tüntetésekkel megkísérlik lerombolni Lengyelországot. Felszólította az embereket, hogy védjék meg a nemzetet és a katolikus egyházat. Kaczynski szerint csak egy ilyen alkotmánybírósági döntéssel lehetett összhangba hozni az abortusztörvényt az alkotmánnyal, amely kimondja: „az országnak biztosítania kell minden emberi lény életének a jogi védelmét”.

Az ellenzéki Polgári Platform vezetője, Borys Budka erre úgy reagált, hogy „a gyűlöletkeltés, a polgárháború szítása és a pártoknak a polgárok elleni támadásra való felhasználása a bűncselekmény”.

Lengyelországban évente mintegy kétezer legális abortuszt végeztek eddig, bár női szervezetek szerint illegálisan, illetve külföldön mintegy 200 ezer nő végeztet művi vetélést.

A tüntetők autoriter stílussal vádolták a kormányzó Jog és Igazságosság pártot. Ha az új törvényt kihirdetik, akkor csak nemi erőszak, vérfertőzés esetén lesz lehetőség abortuszra, illetve ha az anya élete veszélyben van.

A katolikus egyház évtizedek óta a totális abortusztilalom mellett kardoskodik a többségében katolikus, 38 milliós Lengyelországban.

A lengyel államfő módosítaná az abortusztörvényt

Andrzej Duda törvénytervezete értelmében életben hagynák a Down-szindrómás magzatokat is.