A lengyel államfő módosítaná az abortusztörvényt

Az elnök törvénytervezete értelmében életben hagynák a Down-szindrómás magzatokat is. A lengyel feministák közben követelik a szinte mindenfajta művi vetélést betiltó alkotmánybírósági döntés érvénytelenítését és a konzervatív kormány lemondását. 

Az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását jelentette be Andrzej Duda lengyel államfő, a javaslat szerint

az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel csak akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.

A lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok „nagy valószínűséggel” megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok „magas valószínűséggel” megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely „elkerülhetetlenül és közvetlenül” a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

Andrzej Duda lengyel elnök. Az életet védi. Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Andrzej Duda kifejtette: az 1993 óta érvényben lévő, „abortuszkompromisszumnak” nevezett törvény az általa javasolt módosítása után továbbra is három kivételt fog tartalamazni az abortusztilalom alól. A módosított kitétel mellett ugyanis a nemi erőszak következtében fogant életre, valamint az anya életét veszélyeztető terhességre vonatkozó kivételek is érvényben maradnak.

Az elnök úgy látta: a tervezete összhangban van az alkotmánybíróság 1997-es, valamint múlt heti döntésével is, melyek szerint az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik.

„A letális károsodások esetén a gyermek halála elkerülhetetlen, életének védelme ezért meghaladja az ember lehetőségeit” — érvelt Duda.

Közölte: a tervezet benyújtásán kívül szorgalmazni fogja a fogyatékos gyermekeket növelő családok szélesebb körű támogatását.

Aláhúzta: széleskörű politikai konszenzust vár el a tervezete kapcsán. A politikusokhoz, a társadalomhoz fordulva az elnök kölcsönös tiszteletre, az érzelmek csillapítására hívott fel.

A taláros testület múlt csütörtöki döntése óta Lengyelországban naponta nagy létszámú, templomok, emlékművek rongálásával, vulgáris jelszavak hangoztatásával is járó tüntetések zajlanak. Péntek estére központi tiltakozást hívtak össze Varsóba.

Jelzõfáklyákkal tiltakoznak tüntetõk az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban. Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A tüntetések élére álló, a Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés péntek délelőtti sajtóértekezletén közölték: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása.

Duda kezdeményezésére reagálva, Mateusz Morawiecki kormányfő nyitottságát fejezte ki a konzultációk, a törvényhozói folyamat gyors elindítására. Megismételte az ellenzéknek szóló előző napi meghívást is arra, hogy a témáról közösen egyeztessenek.

„Ez a meg nem született gyermekek megölése”

A lengyelországi abortusztörvény komoly tüntetéssorozatot indított el.