„Ez a meg nem született gyermekek megölése”

baby

Sztrájkba lépnek Lengyelországban azok a nők, akik ellenzik azt a bírósági döntést, amely az abortusz szinte teljes tilalmát vezette be a katolikus országban – számol be a BBC News.

Több városban tiltakoztak az ellen a határozat ellen, mely egészségügyi veszélyre hivatkozva tiltja meg az abortuszt.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilap közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 59%-a nem értett egyet a változtatással.

A kormánypárt vezetője szerint a döntést nem lehet visszavonni.

Jaroslaw Kaczynski, aki egyben miniszterelnök-helyettes és sokak szerint az ország valódi vezetője, azt nyilatkozta, hogy a tüntetések Lengyelország „elpusztítására tett kísérletek”. Kaczynski azt szorgalmazta, hogy „védjék meg” a nemzetet, valamint a katolikus egyházat.

Az Alkotmánybíróság múlt csütörtöki döntése végleg lezárta az abortusz kevés fennmaradó jogalapjának egyikét Lengyelországban, és a kormányzó nacionalista Jog és Igazságosság párt (PIS) képviselőinek tavalyi jogi fellebbezését fogadta el.

A döntés értelmében abortusz csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén, illetve az anya életének védelme érdekében végrehajtható. A határozatot ellenzők szerint ez veszélyezteti a nőket azáltal, hogy arra kényszeríti őket, hogy olyan babát hordjanak ki, amelynek komoly esélyei vannak arra, hogy nem élik meg a születést.

De a törvény támogatói szerint ezek után megakadályozható lesz a Down-szindrómával diagnosztizált magzatok abortusza.

A tüntetés szervezői szerint számos vállalat adott engedélyt arra, hogy a női munkavállalók szabadnapot kapjanak, hogy részt vehessenek a tiltakozásokban, melyek az ország több városában emberek tízezreinek részvételével zajlanak. Varsóban például az emberek azt skandálták, hogy „ez háború”.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a döntés megvédi a magzatot az egészségügyi hibák miatti megkülönböztetéstől.

„A meg nem született gyermekek megölése arra való hivatkozással, hogy az Down-szindrómás lehet végtelenül kegyetlen. Tényleg meg kell különböztetnünk a Down-szindrómás embereket? Ezeknek az embereknek ugyanolyan joguk van az élethez, mint minden más embernek” – mondta.

Kedden a parlamentben a centrista és a baloldali képviselők „szégyen” feliratú plakátokat tartottak a magasba.

A parlament konzervatív elnöke a mozgalom jelképének számító vörös villámot náci jelképekhez hasonlította.

Agnieszka Dziemianowicz-Bak, baloldali képviselő a BBC-nek elmondta: „Megpróbálunk szolidaritást tanúsítani az utcán feltöltő tüntetőkkel, és követeljük, amit ők követelnek,  valódi és átfogó vitát a nők reproduktív jogairól. „

A Facebookon egy videóüzenetben Kaczynski azt mondta, hogy a bíróság más irányú döntése nem lenne összhangban az alkotmánnyal, amelynek cikkében az áll, hogy „az ország biztosítja minden ember életének védelmét”.

Borys Budka, az ellenzéki Polgári Koalíció vezetője úgy reagált, hogy az olyan szavak, amelyek „gyűlöletre, polgárháborúra buzdításra és egy párt erejét felhasználva az állampolgárok megtámadására szólítanak fel” bűncselekménynek számítanak.

Korábban Mateusz Morawiecki miniszterelnök a tüntetések befejezését szorgalmazta, mondván, hogy a tüntetők figyelmen kívül hagyják a koronavírus-járvány „hatalmas kockázatát” és hozzátette: „A választás szabadsága valóban alapvető dolog, de mindannyian egyet kell értsünk abban, hogy e választási szabadság megszerzéséhez életben kell maradni. Holtan az ember nem tudja megvalósítani a választás szabadságának jogát.”

Az abortusz mélyen megosztó kérdés Lengyelországban, amelynek Európában eddig is ott bírt a legszigorúbb szabályozással. A CBOS kutatóközpont 2014-es közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett lengyelek 65%-a ellenzi az abortuszt, 27%-uk elfogadhatónak tartja és 8%-nak nincs határozott véleménye a kérdésben.

Lengyelországban évente alig több mint ezer legális abortuszt hajtanak végre, a nők jogaiért küzdő csoportok szerint az illegálisan vagy külföldön végrehajtott abortuszok száma 80 és 120 ezer között lehet. A legális abortuszok szinte mindegyikét – a tavaly azok 98%-t – súlyos magzati hiba okán hajtottak végre.

Megfigyelők szerint a kormánypártot meglepetésként érte a tiltakozások nagysága, amelyek egyben a katolikus egyház iránti szokatlanul erős kritikát is jelentik.

Az egyház befolyása a fiatal generációk körében állítólag csökken, a tüntetéseken nagyszámú fiatal nő vett részt. Vasárnap a csoportok az egyházakat vettek célba, néhány istentiszteletet meg is kellett szakítani emiatt.