Floridai csata: Trump és Biden egyidőben kampányolt

Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump amerikai republikánus elnök a gazdaságot dicsérte, demokrata párti kihívója, Joe Biden az elnök járványkezelését támadta Floridában. 

A két politikus egyidőben kampányolt a déli tagállam nyugati partvidékén fekvő Tampában. Trump nagygyűlést tartott, míg Biden autós összejövetelen vett részt, vagyis olyan kampánygyűlésen, ahol a résztvevők a gépkocsijaikból figyelték az elnökjelölt beszédét.

Donald Trump a gazdaságot, a gazdasági növekedést dicsérte, utalva a kereskedelmi minisztérium csütörtök reggel nyilvánosságra hozott adataira, melyek szerint a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 33,1 százalékos növekedéssel dicsekedhet, és március óta először csökkent 800 ezer fő alá az újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma.

„Egyetlen országnak sincsenek ilyen gazdasági adatai” — hangoztatta az elnök és „robbanásszerűnek” nevezte a gazdasági növekedést. Hozzáfűzte: öt nap múlva „győzni fogunk Floridában és újabb négy évet nyerünk”.

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump Tampában. Az elnök a gazdasággal kampányol. Fotó: MTI/EPA/Peter Foley

Joe Biden azt fejtegette, hogy „a gazdasági növekedés önmagában közel sem elég a kilábaláshoz a mély recesszióból”.

A politikus úgy vélte, hogy a kilábalás lassul és csupán a felsőbb társadalmi rétegeket érinti, miközben több tízmilliónyi dolgozó család és kisvállalkozás nem érzékel javulást.

Ezt egyébként Biden a kampány előtti kiadott közleményében is kijelentette. Megjegyezte, hogy a csütörtökön nyilvánosságra hozott kiváló gazdasági adatok „nem jelentenek győzelmet a dolgozó családok számára”.

Március, vagyis a járvány kirobbanása óta több mint 65 millió amerikai — durván a munkaképes korú lakosság 40 százaléka — kért munkanélküli segélyt.

Biden azzal kezdte a rendezvényt, hogy megköszönte a jelenlévőknek a szájmaszk viselését, majd bírálta Trump korábbi kijelentését, miszerint meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal.

„Megtanulunk meghalnia vírussal, és Donald Trump meglengette a fehér zászlót” — fogalmazott, utalva arra a korábban többször is hangoztatott véleményére, hogy Trump „megadta magát” a vírusnak.

Az Egyesült Államokban eddig már több mint 78 milliónyian voksoltak levélben vagy a korai szavazás nyújtotta lehetőségekkel élve.

Donald Trump múlt szombaton Floridában, Joe Biden pedig szerdán Delaware államban szavazott.

A 29 elektort adó Floridában négy évvel ezelőtt Donald Trump győzött Hillary Clintonnal, a demokraták akkori elnökjelöltjével szemben, jelenleg azonban a közvéleménykutatások legtöbbje szerint fej-fej mellett halad Bidennel.

Trump külpolitikája: káosz vagy rendszer?

Nagyon sok embernek – főleg Európában – az első dolog, ami eszébe jut Trump kormányzásáról, az a káosz, amihez rögtön hozzá is lehetne tenni Boris Johnson félmondatát: „de van benne rendszer”. Eperjesi Ildikó elemzése.