A zsinagógák nyithatnak, a bevásárlóközpontok még zárva maradnak Izraelben

Vasárnaptól ismét látogathatók a zsinagógák Izraelben, a boltoknak még egy hetet várniuk kell. 

Habár a koronavírus-járvány második hulláma — különösen az első elleni hatékony védekezés után — szinte letaglózta a zsidó államot, az utóbbi napokban mégis reménytelibb hírek érkeznek Izraelből. Most arról ír a I24News, hogy

egy minjenhez szükséges létszámmal (10 fő) a tervekhez képest egy héttel korábban, már most vasárnaptól ismét lehet imádkozni a zsinagógákban Izraelben.

Az izraeli kormány késő éjszakába nyúló tanácskozásán döntött arról, hogy a járvány miatti országos zárlat enyhítésének következő lépéseként előrehozzák a zsinagógák újranyitását. A kiskereskedéseknek viszont még legalább november 8-ig zárva kell maradniuk.

A koronavírus-kabinet az egészségügyi minisztériumnak a zárlatból történő kilenc szakaszos kilépési tervét hat szakaszra rövidítette.

Hitélet rendkívüli egészségügyi óvintézkedések mellett egy izraeli zsinagógában. Fotó: MTI

A fodrászatok és a szépségszalonok is újból kinyithatnak vasárnap , valamint lehetőség lesz vezetési leckéket venni és fitneszterembe edzésekre járni.

A kiskereskedések újranyitása csak akkor tartható, ha a fertőzési ráta lemegy napi 500 alá. Ha a napi esetek 500 fölött maradnak, az üzletek csak november 15-én, az eredeti újranyitási tervben meghatározott időpontban nyithatnak meg újra.

A bevásárlóközpontok és a piacok valószínűleg zárva maradnak. A kiskereskedések egy héttel korábban történő újranyitásáról szóló döntés az egészségügyi tárca és a pénzügyminisztérium közötti kompromisszum eredménye volt.

A pénzügyi tárca illetékesei a vasárnapi újranyitás mellett kardoskodtak. A feszültségnek csütörtök este is voltak jelei: Jiszráel Katz, a Likud pénzügyminisztere összecsapott más politikusokkal, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is az üzletek újranyitása miatt.

Sajtóértesülések szerint Katz és párttársa, Juli Edelstein egészségügyi miniszter a döntés ellen szavaztak. Netanjahu számára sem volt feszültéségektől mentes a tárgyalás. Egy alkalommal azt mondta, hogy

„azoknak, akik a Twitteren üzengetnek a tanácskozás kellős közepén, nem lenne helyük a kormányban”. 

Tovább enyhül a koronavírus-járvány Izraelben

A pozitív koronavírus-tesztek aránya 2,1%, mely most a legalacsonyabb június 21-e óta – közölte az izraeli egészségügyi minisztérium.