Tovább enyhül a koronavírus-járvány Izraelben

A pozitív koronavírus-tesztek aránya 2,1%, mely most a legalacsonyabb június 21. óta, közölte az izraeli egészségügyi minisztérium, a Times of Israel beszámolója szerint.

Az egészségügyi minisztérium kedden azt közölte, hogy egy nappal korábban 780 új vírusos esetet diagnosztizáltak, ami egy hónapos lezárást követően az általános csökkenő tendencia folytatása. Izraelben 12 733 aktív esetet regisztráltak, a járvány kezdete óta a koronavírust diagnosztizált emberek száma 311 149 volt.

Ezenkívül a minisztériumi adatok azt mutatták, hogy a súlyos állapotban lévő COVID-19 betegek száma 500 alatt maradt, ez a szám régóta a legalacsonyabb mért adat. A minisztérium közlése szerint 467 súlyos állapotú beteg volt, közülük 193 lélegeztető gépen, 128 pedig közepesen súlyos állapotban. Tizenkét egyik napról a másikra bekövetkezett halálesetek következtében Izrael vírusának halála összesen 2452 volt.

A 2,1% -os pozitivitási rátát hétfőn 36.605 tesztből mérték.

A jeruzsálemi Hadassah Ein Kerem Egészségügyi Központ, kedden jelentette be, hogy több, mint fél év után két, a koronavírusos betegek kezelésére létrehozott osztályt tudnak bezárni. Korábban Jeruzsálemben volt az egyik legmagasabb a fertőzési arány.

„Ma egy különleges nap van” – tweetelt Dror Mevorach professzor, a kórház belgyógyászati vezetője. – Bezárunk a két koronavírus osztályt, melyek körülbelül hat-hét hónapig voltak fogadták a betegeket. Az összes koronavírus osztályon kevesebb, mint 30 beteg van, két osztály továbbra is nyitva áll a kezelésükre. Örömmel zárom be az osztályokat, de persze reális kell maradjak, hogy lehet, hogy újra meg kell nyitnunk őket. Mindenesetre addig joggal örülhetünk.”

Mivel Izrael napi esetszáma egy hete folyamatosan csökken, fokozatosan oldják fel a második zárlatot, az úgynevezett koronavírus-kabinet miniszterei hétfőn este jóváhagyták az első és negyedik osztályos gyermekek iskoláinak újranyitását a jövő hét elejére.

A miniszterek által véglegesen rendben lévő terv szerint a harmadik és negyedik osztályos gyermekeket hüvelyekre osztják, és a hét öt napján folytatják a tanulmányokat, míg az első és második osztályosokat két csoportra osztják, amelyek felváltva váltják egymást a napokban és iskolába mennek csak hetente háromszor. Az ötödik és annál magasabb osztályú gyerekek folytatják a távoktatást.

Az iskolákat szeptember 18-án zárták be, az óvodák és az bölcsődék a múlt héten újra megnyílhattak. Szakértők a vírus második hullámának drasztikus méretét az iskolák szeptember 1-jei újranyitásának tudják be.

Joav Kisch egészségügyi miniszterhelyettes kedden visszavonta azon állítását, hogy a kormány túl gyorsan indította újra az oktatási rendszert és a gazdaságot.

„Nem nyitunk és nem engedünk a nyomásnak. Először látnunk kell, hogy a következő lépések csökkenő tendenciáját hoznak-e. Csak csütörtökön látjuk majd az óvodák újra nyitásának hatását. Az elvi döntés a csütörtöki helyzet függvénye”- mondta Kisch a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak. „Az egészségügyi minisztérium ellenzi a kereskedelem megnyitását, hiszen még mindig magas a megbetegedések száma.”

Az iskolákról szóló döntés mellett a miniszterek hétfőn jóváhagyták a fodrász- és szépségszalonok, valamint más vállalkozások megnyitását is. Csütörtökön külön ülést tartanak a többi üzlet és vendéglátó egység újranyitásának kérdésében.