„A vírus elárasztja és megfojtja az egészségügyi rendszereineket”

Az Európai Bizottság 220 millió eurót (mintegy 79,2 milliárd forintot) bocsát rendelkezésre a koronavírusos fertőzöttek tagállamok közötti áthelyezésének finanszírozására — jelentette be az Európai Bizottság elnöke. Orbán Viktor szerint Magyarországon „a helyzet még istenes”, sok nyugat-európai országban sokkal rosszabb, de hétfőtől „új világ kezdődik”, már ami a szabályszegők büntetését illeti. 

Von der Leyen az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió egészségügyi rendszerét veszélyezteti, ha a tagállamok nem hangolják össze a járvány elleni védekezésüket.

„A vírus elárasztja és megfojtja az egészségügyi rendszereinket, ha azonnal nem cselekszünk” — fogalmazott.

Az Európai Bizottság által mozgósított összegek célja, hogy a járvány által leginkább érintett országok egészségügyi rendszerei ne omoljanak össze — emelte ki.

A bizottsági elnök szerint a tagállamoknak fokozniuk kell az együttműködést, a legfontosabbnak az információk megosztását nevezte. Ellenkező esetben az uniós országok nem tudnak úrrá lenni a koronavírus-fertőzések második hullámán — hangsúlyozta.

„Előbb a tesztelést és a rendkívüli intézkedéseket kell összehangolni, majd elő kell készíteni az oltóanyagok elosztását” — mondta von der Leyen.

Közölte azt is, hogy az uniós bizottság az antigéntesztek gyors uniós engedélyezésére törekszik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: a nem hivatalos videokonferencián a tagországok vezetői abban állapodtak meg, hogy amint elérhetővé válik a koronavírus elleni biztonságos oltóanyag, méltányos módon osztják el az uniós országok között.

Az európai tanácsi elnök szerint közös oltási stratégia készítésére van szükség annak érdekében, hogy az oltóanyagok, amint rendelkezésre állnak, bevethetők legyenek.

Emellett hatékony oltási kampányokat kell indítani, valamint össze kell hangolni az oltásokkal kapcsolatos álhírek elleni hatékony kommunikációs fellépést — hangsúlyozta.

Elmondta, hogy a járvány elleni küzdelemben közös megközelítésre van szükség egyebek mellett a gyorstesztek terjesztése és alkalmazása terén.

„Mindannyian egy csónakban evezünk. Fel kell hajtanunk az ingujjunkat és össze kell húzódnunk” — fogalmazott.

Minden nap számít. A jelenlegi helyzetben olyan határozott, egyértelműen európai szintű intézkedésekre van szükség, amelyek egyfelől a tesztelésen és a kontaktkövetésen, másfelől pedig az oltóanyagokon alapulnak — monda Michel.

A kapcsolattartás és a nyomon követés érdekében javítani kell a tagállamonként eltérő okostelefonos alkalmazások közötti „átjárhatóságot”, és fontos összehangolni a rendkívüli intézkedéseket — tette hozzá.

Az Európai Tanács vezetője az Európa-szerte romló járványhelyzetre hivatkozva hívta össze az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli online értekezletét. Véleménye szerint szükségessé vált a védekezésnek az eddiginél is szorosabb uniós összehangolása, a gyakorlati teendők megvitatása.

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádióban számolt be az Európai Tanács videotanácskozásáról. Mint mondta: Magyarországon „a helyzet még istenes”, sok nyugat-európai országban sokkal rosszabb a helyzet.

Az állam- és kormányfők tanácskozásán kísérletet tettek a védekezés összehangolására egyebek mellett érdemi információcserével, a határátlépési rendszer összehangolásával, de utóbbi egyelőre nem nagyon megy, mert van, aki elnézőbb, a magyarok viszont szigorúbbak.

Mint a kormányfő mondta: a különböző országokban végzett tesztek elfogadásához sem igazán „fűlik a fogunk”.

Orbán Viktor az intézkedések szigorításával kapcsolatban arra mutatott rá, hogy vannak, akik nagyon szigorú lépéseket tesznek, a helyzet mégis folyamatosan romlik.

Orbán Viktor videokonferencián egyeztet az uniós partnerekkel a járvány elleni lépésekről. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezért az ő álláspontja az, hogy „üssünk le néhány szabályt”, és azokat tartsuk be. „Nem a szabályok számának szaporítása, hanem a már meghozott szabályok betartatásában látom a helyzet kulcsát” — mondta.

A miniszterelnök közölte azt is: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani. Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag — mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal 2-3 fajta vakcina is lesz Magyarországon.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hétfőtől „új világ kezdődik”, büntetni kell azokat, akik nem tartják be a szabályokat. Így hétfőtől joga van a rendőrségnek éttermeket, boltokat bezárni, joga van, hogy javaslatot tegyen, és bezárja a sport- és kulturális rendezvényeket.

A kormányfő szerint „felszálló ágban vagyunk”, a számok továbbra sem lesznek kedvezőek.

Felgyógyult a koronavírusból a 92 éves vezető rabbi

A nem-hászid kötődésű hárédi világ vezetője a betegséget szinte tünetmentesen vészelte át.