A Twitter vezérigazgatója nem tiltja le a holokauszt-tagadást

Szerdán az amerikai szenátus előtt tartott meghallgatáson Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója elmondta, hogy cége nem tiltja le az olyan bejegyzéseket, melyek holokauszt-tagadást tartalmaznak. A Twitter vezérét több órán keresztül kérdezték republikánus szenátorok platformja gyűlöletbeszéddel és félretájékoztatással kapcsolatos politikájával kapcsolatosan, ide értve Irán legfelsőbb vezetőjének bejegyzéseit, amelyek Izrael megsemmisítésére utalnak, ezzel kimeríthetik a népirtásra buzdítás esetét – számol be a Times of Israel.

A Dorsey-t agresszívan kérdező Cory Gardner, coloradói szenátor a szenátus kereskedelmi bizottságának meghallgatása során, azt kérte a Twitter vezérigazgatójától, hogy magyarázza el, hogy a közösségi oldal mi alapján törölt Donald Trump amerikai elnöktől származó tweeteket, miközben Ali Khamenei iráni ajatollah bejegyzéseit érintetlenül hagyta.

Gardner külön megkérdezte Dorseyt: „Ha valaki tagadja, hogy megtörtént a holokauszt, az Ön szerint nem téves információ?”

„Mindenképpen félrevezető”- válaszolta Dorsey. „De nincs szabályzatunk az ilyen típusú félrevezető információkkal szemben.”

„Három kategóriát érintően van szabályzatunk: a manipulált média, a közegészségügy, különösen a COVID-19-el kapcsolatos ügyek és a polgári integritás, azaz a választási beavatkozás és a választók félrevezetése. Más szabályzatunk nincsen. ”- tette hozzá Dorsey.

Dorsey válasza látszólag ellentmond annak a hónap elején tett bejelentésnek, miszerint a Twitter betiltja a holokausztot tagadó tartalmat – követve a Facebook által napokkal korábban hozott döntést.

Az ügy tisztázását kérve a Twitter szóvivője nyilatkozatot adott ki a The Times of Israel-nek, mondván, hogy a vállalat „határozottan elítéli az antiszemitizmust, és a gyűlöletkeltő magatartásnak egyáltalán nincs helye platformunkon”.

„Gyűlöletkeltő magatartásra vonatkozó politikánk tiltja az erőszakra buzdítást és fellépünk olyan tartalmak ellen, amelyek dicsérik vagy méltatják a történelmi erőszakos cselekményeket és a népirtást, beleértve a holokausztot is.”

Bár a Twitter szóvivője nem volt hajlandó tovább kommentálni, a nyilatkozat látszólag azt sugallta, hogy a Twitternek nincs szabályzata a holokauszt tagadást ellen, az ilyen bejegyzéseknek „gyűlöletkeltő magatartása” és „az erőszak dicsőítése” miatt lenne oka az ilyen bejegyzések eltávolításra.

A Dorsey által adott válaszokkal elégedetlen Gardner a tárgyaláson azt mondta: „számomra igen furcsa, hogy letiltják az elnök tweetjeit, ugyanakkor az iráni ajatollahnak a holokauszt tagadására vonatkozó tweetjeit vagy felhívásokat, hogy el kell törölni Izraelt a térképről, nem piszkálják.”

Gardner ezután az iráni ajatollah tweetjeit idézte, amelyek megkérdőjelezték a holokausztot, és azt kérdezte, miért nem indokoltak ezek eltávolítása a Twitterről.

Gardner később Khamenei 2014-es bejegyzésére mutatott rá, amelyben utóbbi azt írta: „# A holokauszt olyan esemény, amelynek valósága bizonytalan, és ha megtörtént, akkor sem biztos, hogy hogyan történt.” A tweet fent marad az oldalon a mai napig.

De Gardnernek nem kellett ennyire régre ásnia a múltba. A tárgyalással egyidőben Khamenei ismét a holokauszt tagadására hivatkozott, miközben tiltakozott Muhammad prófétát ábrázoló rajzfilmek Franciaország védelme ellen. „Miért bűncselekmény a kételyek felvetése a holokauszt miatt? Miért szabad börtönbe zárni bárkit, aki ilyen kétségekről ír, miközben megengedik a próféta megsértését? ” – kérdezte Khamenei.

Cory Gardner on Twitter: „I asked him about it today at @SenateCommerce. Watch below: pic.twitter.com/Xp3bgU7C99 / Twitter”

I asked him about it today at @SenateCommerce. Watch below: pic.twitter.com/Xp3bgU7C99

A meghallgatás során Dorsey megvédte vállalatának politikáját Khamenei vonatkozásában, mondván, hogy a Twitter igenis megjelölte néhány tweetjét.

„Úgy gondoljuk, hogy mindenki számára fontos, hogy hallja a globális vezetőket, és politikánk van a világ vezetőivel kapcsolatban” – tette hozzá. „Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy tiszteletben tartjuk-e a szóláshoz való jogukat és közzétesszük, amit az embereknek hallani érdemes.”

Roger Wicker, Mississippi szenátora azt kérdezte a Twitter-vezértől , hogy miért nem sérti Izrael elpusztítására való felhívás az erőszakos felhívásokat tiltó szabályzatokat. Dorsey szerint a Twitter különbséget tesz az olyan felhívások közt, melyeben egy vezető saját népe ellen szólít fel és az olyanok közt, melyben más népek ellen.

„Úgy gondoljuk, hogy a saját népünk vagy hazánk saját állampolgárai elleni beszéd azonnali kárt is okozhat, ezért ezeket szigorúbban vesszük” – mondta.

A Szenátus Kereskedelmi Bizottságának a közösségi média tartalmának moderálásáról szóló meghallgatást azután hívták össze, hogy a közösségi média platformjai, köztük a Twitter, korlátozták vagy blokkolták egy olyan cikk terjedését, amely Joe Bidenről és családjáról szóló megalapozatlan korrupciós vádakról számolt be. A Twitter Donald Trump elnök korábbi bejegyzéseit is levette vagy megjelölte, mert azok sértették irányelveit.

A Twitter hozzáállását Khamenei tweetjeihez, különösen azokhoz, amelyek Izrael felszámolását szorgalmazzák, szintén megkérdőjelezték az év elején az izraeli Knesszetben tartott meghallgatáson. A Twitter egyik tisztviselője szerint ezek a tweetek nem sértették a cég irányelveit.

„Olyan megközelítést alkalmazunk a vezetőkkel szemben, mely azt mondja, hogy a közéleti munkatársakkal folytatott közvetlen interakciók, az aktuális politikai kérdésekre vonatkozó megjegyzések vagy a külpolitikai kérdések katonai-gazdasági kérdésekben történő állásfoglalás nem sérti a szabályainkat” – mondta akkor Ylwa Pettersson, A Twitter Izrael és az északi országokért felelős vezetője.