Joe Biden sokadszori nyelvbotlásától hangos az amerikai sajtó

Joe Biden, demokrata elnökjelölt vasárnap arra figyelmeztetett, hogy a jövő havi választások hosszú régóta a „legfontosabb következményekkel járó választás”, mert mi történne, ha „még négy évig kormányozna George.” A megjegyzést sokak szerint George Bush egykori elnökre értette Biden – számol be a DailyWire.

„Ez legfontosabb következményekkel járó választás, nem azért, mert én indulok, hanem azért, aki ellen indulok. Ez hosszú, hosszú, hosszú idő óta a legfontosabb következményekkel járó választás” – mondta Biden, hozzátéve: „És az ország jellege véleményem szerint szó szerint szerepel a szavazólapon. Hogy milyen ország legyünk.”

“Ha még négy évig George kormányozna, öö, George, ööö, ööö, ööö,” mondta Biden, “azt eredményezné, hogy, ha Trump maradna az elnök még négy évig, teljesen megváltozna a világ.”

Miután a hír megjelent a Fox News, a Today Show, a Daily Mail és a a Sky News hírcsatornáink, Biden kijelentését számosan igyekeztek megmagyarázni. A feltételezések szerint, mivel az interjú a „Szavazni fogok” című műsorban került levetítésre, mely műsornak egyik vezetője George Lopez, Biden Lopezra értette a „George” megszólítást.

A Washington Post a Republikánus Szövetség igazgatójának, Steve Guest-nek reagálását, miszerint Biden zavarodott és vetélytársa helyett egy korábbi elnök nevét motyogta, kifejezett hazugságnak nevezte, mely „mellyel a republikánusok Biden szavait igyekeztek választási kampányuk narrativájához igazítani.”

Nem lehet pontosan tudni, hogy Biden kire utalt megjegyzésével. A PolitiFact is megkísérelte értékelni az esetet és végső soron arra a következtetésre jutott, hogy „nehéz meghatározni, hogy a műsorvezetőhöz fordult-e, vagy elszólás történt, melyet kijavított”.

Steve Guest a következő nyilatkozattal válaszolt a The Washington Post fact-checkingjére:

„Ez nem fact checking. A Washington Post Biden kampányának dolgozik. Teljesen egyértelmű, hogy amikor Biden még négy évről beszélt, azután azt mondta, hogy George, összetévesztve az elnököt elődjével. A felesége mellette azt súgja, hogy ‘Trump’, próbálva Biden eszébe juttatni ki ellen is indul a választáson. Ugyan melyik magyarázat elfogadhatóbb? Hogy Biden aggodalmát fejezte ki George Lopez elnökségének további 4 éve miatt!? Vagy az, hogy ugyanaz a Joe Biden, aki nem emlékezett Mitt Romney nevére vagy az általa irányított hivatalra, tévesen egy korábbi republikánus kormányra hivatkozott a jelenlegi helyett? Nyilvánvalóan az utóbbi.”

Guest Twitter üzenetében Biden korábbi téves elszólásait is felemlegette.

Steve Guest on Twitter: „Joe Biden confuses President Trump with George W. Bush: „because of who I’m running against…George, ah, George” pic.twitter.com/ujAni2Q7Gh / Twitter”

Joe Biden confuses President Trump with George W. Bush: „because of who I’m running against…George, ah, George” pic.twitter.com/ujAni2Q7Gh

Biden a hétvégén újabb zavaros megjegyzést tett a Crooked Media baloldali kiadványnak adott interjújában. Miközben a szavazás kérdéséről beszélt, azt mondta a házigazdáknak, akik egyébiránt az Obama kormány volt tisztviselői:

„Először is mindenki menjen fel az iwillvote.com weboldalra, és készítsen egy tervet, hogy pontosan miként fog szavazni, hol fog szavazni, mikor fog szavazni. Mert ez később bonyolulttá válhat. Mivel a republikánusok mindent megtesznek azért, hogy megnehezítsék az emberek dolgát – különösen a színesbőrű emberek szavazását. Tehát keresse fel az iwillvote.com oldalt.

Másodszor, most összeállítottuk, ezt egyébként korábban ti Obama elnök kormánya érdekében tettétek, amerikai politika történelmének legszélesebb körű választói csalási szervezetét. Az elnök arra törekszik, hogy lebeszélje az embereket a szavazásról, arra utalva, hogy a szavazatukat nem fogják megszámlálni. Nem lehet megszámolni. Ha elég sok ember szavaz, akkor ez legyőzi a rendszert. Látjátok, mi történik most. Ti ugyanúgy tudjátok, mint én. Látjátok a hosszú-hosszú sorokat a korai szavazáson.”

Steve Guest on Twitter: „👀👀 Joe Biden brags about having „the most extensive and inclusive VOTER FRAUD organization in the history of American politics” pic.twitter.com/PfkqrFXu7i / Twitter”

👀👀 Joe Biden brags about having „the most extensive and inclusive VOTER FRAUD organization in the history of American politics” pic.twitter.com/PfkqrFXu7i

Bár nem teljesen világos, hogy Biden mire utalt a megjegyzésekkel, a volt alelnök később hozzáfűzött valamit, ami tisztázhatja mire gondolt:

„Ha bármilyen problémát észlel, menjen fel a címre, nem emlékszem a számra, de azt hiszem 833-DEM-VOTE. A D-E-M-V-O-T-E betűk. Hívja ezt a számot. Több mint ezer ügyvédünk van, több mint ezren válaszolnak a telefonokra. Ha úgy gondolja, hogy nehézségbe ütközik, menjen a 833-DEM-VOTE oldalra. Tárcsázza ezeket a betűket a telefonján és megkapja a segítséget.”

Justin Clark, Trump kampánymenedzser-helyettese szintén twittelte a videót, melyhez az alábbi kommentet fűzte: „Az emberek azt kérdezik, miért küzd az elnök ennyire keményen a bíróságon a szavazatok tisztasága miatt? Miért van ilyen kiterjedt választás napi műveleti csapatunk? Ezért.”

Donald Trump elnök twittelte Clark videóját, majd később idézte Clark tweetjét, és így írt: „Milyen szörnyű dolgot mondott Biden! Elcsalt választás?”