Trump: „A Biden-terv halálos ítélet a gazdaságra”

Donald Trump amerikai elnök Pennsylvaniában Joe Biden demokrata párti elnökjelölt energiapolitikáját bírálta.

Az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök hétfőn három pennsylvaniai városban is kampányolt, míg demokrata párti kihívója nem vett részt kampányrendezvényen.

Trump mindhárom városban – Allentownban, Lititzben és Martinsburgben – azt hangsúlyozta, hogy egy esetleges demokrata párti győzelmet követő Biden-kormányzat tönkretenné a gazdaságot a tervezett adóemelésekkel, és a többi között az energiapolitika környezetvédelmi megfontolásokra hivatkozó átalakítása miatt.

Biden ugyanis a múlt héten tartott utolsó elnökjelölti vitában azt fejtegette, hogy kormányra kerülése esetén „elfordul a kőolajtól” és mindenképpen megvonja az olajiparnak nyújtott állami támogatásokat.

„A Biden-terv halálos ítélet a gazdaságra” – jelentette ki Trump Lititzben.

Még azt is felvetette, hogy a Biden-kormányzat német és kínai importból származó szélerőműveket telepítene az Egyesült Államokban.

Ismételten azt hangoztatta, hogy a Biden-kormányzat „szocialista elveket” valósítana meg az amerikai gazdaságban.

Trump Holds Campaign Rally In Allentown, Pennsylvania | NBC News

Watch as President Trump travels to Allentown, Penn. to hold a campaign rally.Be sure to read our latest breaking news updates, fact checks and our frequentl…

A demokratákról és a személy szerint róla feltételezett radikális baloldaliságról kérdezték Kamala Harrist, a demokraták alelnökjelöltjét vasárnap este a CBS televízióban. Harris elhárította a választ. Amikor a riporternő emlékeztette őt arra, hogy egy pártoktól független kutatóintézet szerint ő az amerikai szenátus legradikálisabban baloldali politikusa, Harris saját korábbi karrierjét kezdte ecsetelni.

Napokkal az elnökválasztás előtt eltérőek a közvéleménykutatási adatok Donald Trump és Joe Biden győzelmi esélyeiről. A legtöbb felmérés Biden 5-6 százalékos előnyét jelzi, de több felmérés rögzítette, hogy Donald Trump kezdi behozni hátrányát, elsősorban az úgynevezett csatatér-államokban, vagyis ott, ahol nem általában republikánusokra vagy demokratákra, hanem a változó választói hangulatnak megfelelően szoktak voksolni.

A Rasmussen közvéleménykutató intézet még pénteken nyilvánosságra hozott felmérése azt mutatta ki, hogy Trump támogatottsága az afroamerikai közösségek körében a múlt héten 25 százalékosról 46 százalékosra emelkedett. A CNN televízió egyik elemzője, Van Jones azt hangoztatta: el kell ismerni, hogy Trump sokat tett az afroamerikai közösségekért, például a hagyományosan fekete főiskolák és egyetemek anyagi támogatásával.

Több elemző – elsősorban a Fox televízióban és a jobboldali médiumokban – arra hívta fel a figyelmet, hogy országosan a korai szavazók 55 százaléka Bident támogatja, és a levélben és előzetesen leadott szavazatok magas aránya is Bidennek kedvez, de a csatatér-államokban már kiegyenlítettebb az arány: Ohióban 2 százalékos Biden előnye, Wisconsinban és Floridában pedig Trump számíthat 2 százalékkal több korai szavazatra.

Elemzők szerint negatívan befolyásolhatja a demokraták kampányát, hogy Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje vasárnap a The New York Times című liberális lap vasárnapi podcastján a republikánusok többségét „gyávának” és „gerinctelennek” minősítette. A 2016-os elnökválasztási kampányban Hillary Clinton „szánalmasaknak” nevezte Donald Trump támogatóit.